Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Peclová
7. prosince 2023 10:59
Čas čtení 0:54

V Moravskoslezském kraji vyhlásili smogovou situaci, platí do odvolání. Na co si dát pozor?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Moravskoslezském kraji vyhlásili smogovou situaci, platí do odvolání. Na co si dát pozor?
Zdroj: TASR/AP

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal prohlášení o zhoršeném ovzduší na východě území. V oblasti vyhlásili smogovou situaci.

„Na Třinecku a v aglomeraci Ostrava, Karviná, Frýdek-Místek se během včerejšího večera a noci postupně zhoršilo ovzduší. Prahové hodnoty prašného aerosolu PM10 se pohybují ve 12hodinových koncentracích nad imisním limitem, který je 100 mikrogramů na metr krychlový,“ uvedli meteorologové na sociální síti X s tím, že v následujících 24 hodinách zlepšení hodnot neočekávají.

„Zkratka PM je zkratkou anglického výrazu particulate matter, doslova částicová hmota, česky překládaná jako suspendované částice. Obecně se jedná o směs různorodých částic pevného a kapalného skupenství suspendovaných v ovzduší. Někdy se také používá výraz prachové částice, aerosoly či jednoduše prach. Koeficienty za zkratkou PM značí velikost částic, konkrétně jejich prahovou hodnotu maximálního aerodynamického průměru.“

Ve čtvrtek po deváté hodině ranní proto v oblasti vyhlásili smogovou situaci, která je v platnosti až do odvolání.

Lidé by se měli zdržet pobytu pod širým nebem a zvýšené fyzické zátěže spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. „Doporučení platí zejména pro osoby s chronickými dýchacími potížemi a srdečním onemocněním, starší lidi a malé děti,“ uvedl ČHMÚ. Obyvatelstvo oblasti by také mělo maximálně omezit využívání dopravních prostředků se spalovacím motorem a přednostně používat veřejnou dopravu.

Domů
Sdílet
Diskuse