Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Ondřej Mrázek ČTK
9. prosince 2023 7:31
Čas čtení 1:47

V Brně a okolí začal prodej vánočních stromů. Za kolik ho pořídíš?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Brně a okolí začal prodej vánočních stromů. Za kolik ho pořídíš?
Zdroj: Unspleash/Skyler Smith

V Brně a okolí začíná prodej vánočních stromků. Lidé je pořídí na několika místech v centru města, u obchodních středisek i v lesních správách.

Ceny zůstaly podobné jako v minulých letech, pohybují se od několika stovek po jednotky tisíc, vyplývá z informací ČTK. Lesy města Brna zdražovaly o několik korun s ohledem na cenu obalového materiálu, uvedla mluvčí Monika Neshybová.

8. prosince 2023 12:28 Čas čtení 0:32 Vánoční kamion od Coca-Coly dorazil do Česka! Kde ho potkáš? Vánoční kamion od Coca-Coly dorazil do Česka! Kde ho potkáš?

Kde všude pořídíš strom?

Městské lesy zahájily prodej v pondělí. Kromě poboček lesní správy v Kuřimi a Brně mohou lidé stromy nakoupit také v hájenkách v okolí Brna. Je to již tradiční nákup zejména pro obyvatele obcí nebo těch, kteří projíždějí kolem.

„Máme připraven zhruba stejný počet řezaných stromků jako v minulém roce, tedy asi 1 100 kusů. Vyřezáváme je buď ze semenných plantáží, nebo z lesních prořezávek. Jejich nákupem tedy nedochází k žádnému poškození lesních porostů,“ řekla Neshybová. Při prořezávce lesník z hustého porostu vyřezává vybrané stromky tak, aby ostatním uvolnil místo k růstu. Tím buduje stabilní pestrý les a zároveň získává kusy vhodné pro vánoční výzdobu. Nejlevnější borovice lesní vyjde na 340 korun, nejdražší, až třímetrová jedle na 1 190 korun.

Lesy města Brna nabízejí stromy s certifikací, která zaručuje garanci původu z lesa, v němž lesníci hospodaří trvale udržitelně za využití přírodě blízkých způsobů bez použití chemie.

vánoční strom
Zdroj: Unsplash/Arun Kuchibhotla/volně k užití

Certifikované vánoční stromy začne v polovině prosince prodávat také Školní lesní podnik Křtiny Mendelovy univerzity v Brně. Připraveno je asi 1 500 stromků, mezi nimi smrk či borovice, jejich cena se pohybuje od 200 do 450 korun. V nabídce bude chybět jedle, která je nejoblíbenější. „Důvodem je, že nám ještě nedorostly nové výsadby. Očekáváme, že se do prodeje vrátí v příštích dvou až třech letech,“ řekl za podnik Lumír Dobrovolný.

Podnikatel Jiří Kyjovský nabízí kromě prodeje stromů po Brně a okolí také online objednávku a doručení domů. Největší zájem očekává v týdnu před Vánoci. „Lidé často nechávají nákup na poslední chvíli, desítky objednávek však evidujeme už nyní,“ uvedl. Řezané stromy prodává od 540 do 1 090 korun podle dřeviny a výšky. Meziročně u některých druhů zdražil. „Důvodem jsou zejména provozní náklady. Jedná se ale maximálně o desítky korun,“ doplnil Kyjovský.

8. prosince 2023 7:51 Čas čtení 1:47 Dušení a teplotní šok. Petice vyzývá k zákazu nákupu živých kaprů, podpořila ji i výtvarnice Toy_Box Dušení a teplotní šok. Petice vyzývá k zákazu nákupu živých kaprů, podpořila ji i výtvarnice Toy_Box

Vánoční stromky mohou lidé pořídit také u obchodních středisek. Řetězec Mountfield v Brně nabízí jedli, nejlevnější stojí 399 korun, nejdražší 1 499. Bauhaus prodává nejmenší jedli od 298 korun, nejdražší, čtyřmetrová, vyjde na 3 990 korun.

Kromě řezaných stromů mohou lidé pořídit i ty v květináčích. Lesy města Brna nabízejí kolem 1 300 jedlí bělokorých, které vypěstovaly v Babím lomě. Zájemci je zakoupí na prodejních místech lesní správy a v síti prodejen centra ekologické výchovy Rezekvítek. Ke každému z těchto stromků je návod s doporučenou péčí, aby jedličky zimu přežily.

„Nejdůležitější je, aby stromek neutrpěl teplotní šok. Je vhodné jej přemisťovat postupně, a to jak do pokoje, tak zpět ven, aby si na teplotu zvykal,“ řekla Neshybová. Stromy lze na jaře opět vysadit.

Domů
Sdílet
Diskuse