Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
11. prosince 2023 v 18:02
Čas čtení 0:53

Není divu, že stávkují. Srovnání nástupních platů lékařů v Česku a v zahraničí tě dostane

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Není divu, že stávkují. Srovnání nástupních platů lékařů v Česku a v zahraničí tě dostane
Zdroj: Unsplash/Artur Tumasjan

Čeští lékaři jsou oproti těm pracujícím v sousedních zemích v nevýhodě, jejich nástupní platy jsou totiž podstatně nižší. Hrubý nástupní plat českého lékaře činí 39 tisíc korun měsíčně. O kolik více si vydělávají lékaři v zahraničí?

Nástupní plat lékaře v Německu je 4 600 eur (112 tisíc korun). K jeho výdělku se většinou přičítá i příplatek za další tři služby v měsíci, který činí 800 eur (19,5 tisíce korun). Po odečtení daní zůstane nastupujícímu lékaři v čistém přibližně 60 procent jeho hrubého platu, tedy 3 200 eur, což je něco málo přes 67 tisíc korun měsíčně.

V Rakousku se hrubý měsíční základ pohybuje mezi 3 800 do 4 500 eur (92 až 109 tisíc korun) v závislosti na typu nemocnice, ve které se lékař rozhodne pracovat. Nejvíce vyplácí univerzitní nemocnice, za nimi jsou veřejné nemocnice a po nich následují nemocnice církevní. 

11. prosince 2023 v 12:31 Čas čtení 0:46 Počet závislých Čechů roste. Místo drog frčí na něčem horším Počet závislých Čechů roste. Místo drog frčí na něčem horším

Lékaři čerstvě po atestaci si v Česku podle platové tabulky pro rok 2023 vydělají od 46,5 do 49,5 tisíce korun. Základní plat atestovaného lékaře v Německu je oproti tomu 6 100 eur v hrubém (přibližně 150 tisíc korun), tedy o dvě třetiny více.

Platy českých lékařů se zvednou

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se před týdnem dohodl s Českou lékařskou komorou na tom, že výdělky lékařů stát zvedne o pět až 15 tisíc korun podle výšky dosaženého vzdělání. Lékaři čerstvě po škole budou mít o pět tisíc korun více, po ukončeném základním kmenu se jim výdělek zvýší o osm tisíc korun a o 15 tisíc korun se plat zvedne lékařům po atestaci. Ministerstvo chce tímto krokem zastavit protesty.

Anketa:
Měli by lékaři v Česku dostat přidáno?
Jo, tohle je tragédie.
Nejdřív se musí provést reforma celého zdravotnictví.
Je mi to jedno.
Jo, tohle je tragédie.
64 %
153 Hlasů
Nejdřív se musí provést reforma celého zdravotnictví.
31 %
74 Hlasů
Je mi to jedno.
5 %
13 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse