Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
12. prosince 2023 12:15
Čas čtení 0:50

Čepované pivo od nového roku zdraží. České hospody můžou přijít o štamgasty

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Čepované pivo od nového roku zdraží. České hospody můžou přijít o štamgasty
Zdroj: se svolením pivovaru Dva kohouti

Nová sazba DPH způsobí růst ceny piva. Další zdražení pak způsobí inflace nebo cena energií.

Točené pivo se posune z nynější desetiprocentní sazby do základní s jednadvacetiprocentní sazbou. Cena za půllitr by tak měla u těch dražších piv vzrůst až o osm korun, v průměru si připlatíme o pět korun na půllitr. Jedná se o největší zdražení piv za poslední desítky let. Vydělají na tom lahvová piva, ta jsou totiž již ve vyšší sazbě a stále vyjdou o zhruba polovinu levněji než točená.

12. prosince 2023 10:58 Čas čtení 0:36 Známá firma na Uherskohradišťsku ukončí provoz. Propustí desítky zaměstnanců Známá firma na Uherskohradišťsku ukončí provoz. Propustí desítky zaměstnanců

„Nárůst o pět korun v průměru je reálný, vesnické hospody zřejmě nasadí za cenu vlastní ztráty zdražení menší, třeba o dvě koruny, ale například v Praze jistě cena vzroste nad průměrnou částku,“ cituje ekonoma Tomáše Maiera z České zemědělské univerzity server Lidovky.  

Zdražení piva kvůli přesunu do vyšší sazby je pravděpodobně jediné, které návštěvníci hospod zaznamenají. Do nákladů restaurací a hospod pak zasáhne i inflace, zdražení energií či vyšší výplaty. Alespoň ze začátku roku si však výrazný nárůst cen provozovatelé nebudou moci dovolit. Především v menších vesnicích by mohli přijít o pár posledních cenných zákazníků. 

„Není v našich silách absorbovat zvýšení DPH o jedenáct procentních bodů. Přitom i při našich nižších cenách za pivo vyžene zdražení o tři až pět korun do garáží a na zahradní grilovačky i ty hosty, kteří to dosud neudělali,“ svěřuje se jeden z provozovatelů hospody na malé vsi na Strakonicku. 

Domů
Sdílet
Diskuse