Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
13. prosince 2023 18:04
Čas čtení 1:14

Nestihl*a jsi letos vyčerpat dovolenou? Podívej se, co s tím můžeš dělat

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nestihl*a jsi letos vyčerpat dovolenou? Podívej se, co s tím můžeš dělat
Zdroj: Pexels / Andrea Piacquadio/volně k užití

Blíží se konec roku a spousta zaměstnavatelů a zaměstnanců řeší, co s nevyčerpanou dovolenou.

Každý zaměstnavatel musí v průběhu kalendářního roku určit svým zaměstnancům jejich dovolenou tak, aby ji v daném roce celou vyčerpali. Své podřízené musí o takto určené dovolené informovat nejpozději 14 dnů předem. Zaměstnanec může svého zaměstnavatele zároveň o čerpání dovolené kdykoli požádat, ten s tím však musí souhlasit. I přesto však občas dochází k situacím, kdy zaměstnanci část dovolené zbyde. 

Převedení do dalšího roku

Jednou z možností je převedení nevyčerpané dovolené do následujícího kalendářního roku. To je však možné jen v některých případech. Jedním z nich jsou překážky na straně zaměstnavatele, které neumožňují zaměstnanci dovolenou vyčerpat. Převést zbytek dovolené lze také v případě naléhavých provozních důvodů, informuje web Peníze.cz.

Převést nevyčerpanou dovolenou do dalšího roku může na základě žádosti také sám zaměstnanec. Učinit tak může ale jen v případě, jedná-li se o dovolenou přesahující zákonem stanovené čtyři týdny. V případě pedagogických a akademických pracovníků musí dovolená přesahovat šest týdnů.

16. listopadu 2023 11:54 Čas čtení 1:57 Důchodová reforma přehledně: Co se změní a kdy půjdeme do penze? Důchodová reforma přehledně: Co se změní a kdy půjdeme do penze?

Přestože je zaměstnavatel povinen nařídit zaměstnanci čerpání zbylé dovolené do konce roku, v praxi velmi často dochází k situacím, kdy zaměstnancům nějaká ta dovolená zbývá. I v tomto případě je převedení zbývajících dnů do následujícího roku možné, zaměstnavateli však hrozí pokuta, neboť se dopouští přestupku. Převedenou dovolenou je nutné vyčerpat do konce následujícího kalendářního roku.

Proplacení nevyčerpané dovolené

Nevyčerpaná dovolená může být zaměstnanci vyplacena, a to pouze v případě ukončení pracovního poměru. O proplacení může zaměstnanec žádat na základě žádosti, která musí obsahovat údaje o zaměstnavateli, datum a místo podání žádosti, popis, o co zaměstnanec žádá, údaje o zaměstnanci a podpis. V případě trvajícího pracovního poměru nesmí zaměstnavatel svému zaměstnanci nabídnout místo čerpání dovolené finanční kompenzaci.

25. listopadu 2023 16:41 Čas čtení 0:57 Změna pro zaměstnance! Firmy v Česku omezí benefity, které společnosti budou škrtat nejvíce? Změna pro zaměstnance! Firmy v Česku omezí benefity, které společnosti budou škrtat nejvíce?

Další možností je převedení zbývající dovolené k novému zaměstnavateli. Jak uvádí web Money.cz, o převedení dovolené musí zaměstnanec svého zaměstnavatele požádat ještě před ukončením pracovního poměru. Zároveň s tím musí souhlasit oba zaměstnavatelé. Převedení je navíc možné pouze v průběhu roku, nikoli na jeho přelomu. 

Domů
Sdílet
Diskuse