Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Peclová
21. prosince 2023 13:59
Čas čtení 1:11

Vražda v Klánovicích: Policie odmítla, že by znala totožnost pachatele nebo pachatelky

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vražda v Klánovicích: Policie odmítla, že by znala totožnost pachatele nebo pachatelky
Zdroj: Facebook/Policie České republiky

Policie od minulého pátku pátrá po osobě, která zastřelila muže s dítětem v Klánovickém lese v Praze. Na sociálních sítích se ve spojitosti s vraždou začaly objevovat dezinformační příspěvky. Vyjádřila se k nim policie i státní zastupitelství.

„Orgány činné v trestním řízení se nyní prověřované věci věnují s prioritou a velmi intenzivně,“ uvedl Aleš Cimbala, tiskový mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze v tiskovém sdělení ze 20. prosince.

Policie v současnosti nemůže podávat jakékoliv informace o probíhajícím trestním řízení ani o tom, zda někdo je, či není zadržen. Na daném místě posílila bezpečnost tak, aby bylo možné podstatně snížit či zcela vyloučit možné ohrožení veřejnosti.

20. prosince 2023 16:11 Čas čtení 0:52 Vražda v Klánovicích: Policie ukončila pátrání v lese Vražda v Klánovicích: Policie ukončila pátrání v lese

Příspěvky, které se objevují na sociálních sítích a věnují se možné totožnosti pachatele či pachatelky, označila Policie ČR jako dezinformace. „Obdobných expertů, kteří disponují ‚zaručenými‘ informacemi od ‚ověřených‘, zpravidla anonymních zdrojů, můžeme nalézt desítky,“ uvedli policisté na sociální síti X k jednomu takovému příspěvku, který koluje po internetu. 

„Opravdu si někdo myslí, že policie zná totožnost pachatele a nevyužije tak účinnou zbraň, jako je medializace jeho podoby?“ dodali s tím, že totožnost osoby je dosud neznámá.

„Policejní orgán a nyní státní zastupitelství s veřejnými sdělovacími prostředky či prostřednictvím vlastních kanálů komunikují s veřejností velmi intenzivně a nadstandardně vysvětlují okolnosti a omezení, za kterých je možné sdělovat podrobnosti o živé trestní věci. Na druhou stanu je nutné, aby novináři i veřejnost tato omezení respektovali a byli policejním orgánům nápomocni, neboť každý svým přístupem může pomoci v dalším prověřování, byť pouze tím, že nebude navštěvovat ze zvědavosti místa realizace úkonů a bude respektovat žádosti a pokyny Policie ČR,“ doplnil Cimbala.

29. dubna 2024 10:27 Čas čtení 0:38 Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu

Státní zastupitelství si podle Cimbaly uvědomuje naléhavou potřebu veřejnosti po informacích, která se promítá právě ve velmi významném zájmu celého spektra sdělovacích prostředků, ale v současné době je poskytování informací již z důvodu zákonné úpravy přípravného trestního řízení velmi omezené.

Domů
Sdílet
Diskuse