Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
ČTK
26. prosince 2023 9:20
Čas čtení 0:45

Novoroční projev premiéra bude letos dřív. Fiala tak přebral štafetu po Zemanovi

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Novoroční projev premiéra bude letos dřív. Fiala tak přebral štafetu po Zemanovi
Zdroj: Úřad vlády ČR

Premiér Petr Fiala (ODS) promluví k občanům v tradičním projevu na přelomu roku. Na svátek svatého Štěpána se v minulých letech obracel k veřejnosti se svým vánočním poselstvím bývalý prezident Miloš Zeman.

Fiala se rozhodl svůj projev přesunout z 1. ledna na dnešek, protože nový prezident Petr Pavel se chce vrátit k tradici novoročních projevů.

25. prosince 2023 15:01 Čas čtení 0:52 Rekordní sbírka pro oběti vraždy v Klánovicích. Vybralo se přes šest milionů. Jak a kde můžeš darovat? Rekordní sbírka pro oběti vraždy v Klánovicích. Vybralo se přes šest milionů. Jak a kde můžeš darovat?

Fiala v obou svých předchozích novoročních projevech varoval před tím, že začínající rok bude těžký. Dva týdny po nástupu do Strakovy akademie v lednu 2022 zmiňoval, že se Česko bude muset vypořádat s potížemi způsobenými inflací, růstem cen energií i s epidemií covidu-19. Varoval před politickými populisty, kteří budou slibovat jednoduchá řešení.

Na začátku letošního roku Fiala uvedl, že nebude jednoduchý, ale je přesvědčen, že ho Česko zvládne. U příležitosti 30. výročí vzniku ČR připomněl pokojné rozdělení Československa, vyzdvihl i pomoc válečným uprchlíkům z Ukrajiny a zodpovědnost při šetření s elektřinou a plynem. Připomněl i české předsednictví v EU.

Fiala minulý týden označil za nejdůležitější kroky vlády v letošním roce přijetí konsolidačního balíčku, práci na důchodové reformě či dopravní infrastruktuře. V příštím roce je podle předsedy vlády předpoklad, že se věci začnou výrazně zlepšovat díky ozdraveným veřejným financím či tomu, že inflace se dostává ještě víc pod kontrolu. Dá se očekávat, že Fiala do projevu zařadí i téma tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy z minulého týdne.

Domů
Sdílet
Diskuse