Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Ilona Hobzová
4. ledna 2024 13:33
Čas čtení 0:55

„Smrt židům,“ napsal český fotbalista. Řeší to etická komise, hrozí i zákaz činnosti

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Smrt židům,“ napsal český fotbalista. Řeší to etická komise, hrozí i zákaz činnosti
Zdroj: Profimedia

Bývalý mládežnický reprezentant a sparťan Daniel Turyna má průšvih.

Pětadvacetiletý útočník třetiligových Záp hrál ještě loni za pražskou Spartu, kam odešel ze Slavie výměnou za Jana Kuchtu. Ve Spartě nastupoval za její rezervu, což bylo jeho maximum. A zdá se, že jeho kariéra se bude dál ubírat špatným směrem. 

„Turyna v pozdních hodinách zveřejnil na sociálních sítích Instagram a X příspěvky, které neušly pozornosti ani Etické komise fotbalové asociace. Jde o vzkaz ‚smrt židům‘ a ‚nenávist židům‘. Turyna později stopu na sítích, kterou adresoval zřejmě Slavii, smazal. Přesto za ni ponese následky,“ informoval iSport.

Příspěvky totiž neušly Etické komusi Fotbalové asociace ČR (FAČR), která s Turynou zahájila disciplinární řízení „pro podezření ze spáchání disciplinárního přečinu“. Řády tento přečin popisují jako projev hanobící příslušnost k rase nebo etnickému původu, barvě pleti, sexuální orientaci, národnosti nebo politickou příslušnost.

Podle iSportu fotbalistovi hrozí zákaz činnosti až na pět let i peněžitá pokuta. „Bohužel jsem to taky četl. S Danem jsem každopádně ještě nemluvil, protože je na odchodu a situaci řeší majitel,“ citoval server iDnes.cz trenéra Zdeňka Koukala, který Turynu vedl v třetiligových Zápech. Turynův konec klub ale řešil dříve, než nastala aktuální kauza. Aktuálně si prý hledá nové angažmá.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Podle iDnes.cz Turyna svá slova patrně adresoval Slavii, o které antisemitské pokřiky nezřídka zaznívají i na některých českých stadionech. Na žádost serveru o vysvětlení zareagoval následovně: „Až budu chtít, ozvu se.“ Komise se bude kauzou zabývat 25. ledna.

Domů
Sdílet
Diskuse