Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
TASR
4. ledna 2024 15:04
Čas čtení 0:44

Univerzita Karlova zavede opatření. Ve hře je nácvik modelových situací nebo speciální kamery

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Univerzita Karlova zavede opatření. Ve hře je nácvik modelových situací nebo speciální kamery
Zdroj: Wikimedia Commons/volně k užití

V krizové situaci je pro univerzitu prioritou reagovat okamžitě. Druhým krokem je včasné varování, aby se o útoku dozvědělo co nejvíce lidí v okolí.

Pražská Univerzita Karlova bude postupně realizovat doporučení, která vyplynula z bezpečnostní analýzy jejích budov. Podle jejího bezpečnostního poradce Zdeňka Kalvacha patří mezi vhodná opatření nácvik modelových situací, krizový informační systém a doplnění panikových tlačítek. Uvedl to ve čtvrtek na tiskové konferenci s vedením univerzity, informovala o tom agentura TASR.

30. prosince 2023 9:43 Čas čtení 1:00 Po střelbě v Praze budou mít studenti Filozofické fakulty UK dobrovolné zkoušky. Univerzita nabízí psychologickou pomoc Po střelbě v Praze budou mít studenti Filozofické fakulty UK dobrovolné zkoušky. Univerzita nabízí psychologickou pomoc

V krizové situaci je podle Kalvacha pro univerzitu prioritou reagovat okamžitě. Druhým krokem je včasné varování, aby se o útoku dozvědělo co nejvíce lidí v okolí. Třetí prioritou je zmírnění dopadů takové události – tedy efektivní koordinace a co nejrychlejší distribuce pomoci.

Školy by si podle Kalvacha nyní měly ujasnit běžné i krizové postupy. Zdůraznil, že je nestačí jen stanovit, ale je zapotřebí i praktický výcvik. Doporučil také vytvoření centrální bezpečnostní linky nebo krizového informačního systému, který by prostřednictvím SMS, e-mailu nebo telefonátu informoval o tom, co se děje.

28. prosince 2023 17:03 Čas čtení 0:52 Nejhorší reakce na střelbu na fakultě? Poslanec SPD obvinil školu, že takové lidi vychovává Nejhorší reakce na střelbu na fakultě? Poslanec SPD obvinil školu, že takové lidi vychovává

Podle poradce jsou užitečná i nouzová tlačítka v budovách fakulty. Dodal, že se uvažuje o rozmístění kamer v některých budovách fakult, které jsou schopny detekovat některé specifické zvuky. Za nevhodné Kalvach označil zábrany u vchodu do budov, například bezpečnostní rámy. Při tomto typu útoků to podle něj není praktické.

Domů
Sdílet
Diskuse