Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Samuel Valent TASR
7. ledna 2024 12:05
Čas čtení 0:49

Neuvěřitelný příběh z Japonska po zemětřesení. Uvězněnou stařenku zachránili po třech dnech ​

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Počet obětí po zemětřesení v Japonsku se už vyšplhal na 100.

Japonsko se stále vzpamatovává z ničivého zemětřesení, které 1. ledna zasáhlo japonskou prefekturu Išikawa. Každý den záchranáři usilují o lokalizaci pohřešovaných osob, kterých je aktuálně 211. Z trosek domu se jim nyní podařilo vysvobodit 80letou ženu, která byla uvězněna v přízemí svého domu tři dny, informovala stanice BBC. Stařenka měla obrovské štěstí, protože po 72 hodinách šance najít živé lidi výrazně klesá.

Japonsko během pondělí zasáhlo několik zemětřesení, která způsobila sesuvy půdy, požár a vlny tsunami. Nejsilnější z nich o síle 7,6 mělo epicentrum v prefektuře Išikawa na pobřeží ostrova Honši. Záchranáři v této prefektuře vytáhli ve čtvrtek z trosek dvě starší ženy. Šance na nalezení dalších přeživších je však stále menší. Počet obětí se již vyšplhal na 100, informuje agentura AP.

Vyslali tisíc vojáků

Na místě zasahují tisíce záchranářů z celé země. Japonský premiér Fumio Kišida v úterý oznámil, že do oblasti vyslali na pomoc záchranářům i tisíc vojáků. „Záchrana životů je naší prioritou, přičemž bojujeme s časem... Je třeba okamžitě zachránit lidi, kteří uvázli v (zhroucených) domech,“ řekl premiér.

29. listopadu 2023 18:00 Čas čtení 0:17 KVÍZ: Poznej, jestli jde o slavné anime, nebo o šílený vymyšlený příběh KVÍZ: Poznej, jestli jde o slavné anime, nebo o šílený vymyšlený příběh

Ochotu pomoci Japonsku deklaroval v souvislosti se zemětřesením také americký prezident Joe Biden. Spojené státy v pátek oznámily pomoc ve výši 100 tisíc dolarů, včetně přikrývek, vody a zdravotnického materiálu, a přislíbily poslat i další pomoc.

Zemetrasenie, Japonsko
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse