Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
12. ledna 2024 v 15:17
Čas čtení 0:41

Ministerstvo zdravotnictví varovalo před nebezpečnou hračkou, obsahuje velké množství jedovatých látek

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ministerstvo zdravotnictví varovalo před nebezpečnou hračkou, obsahuje velké množství jedovatých látek
Zdroj: Hygienická stanice hl. m. Prahy

Panenka vyrobená v Číně více než stonásobně překračuje povolené množství ftalátů (DEHP), které se používají ke změkčování plastů.

Ministerstvo zdravotnictví varovalo před rizikem látky di-(2-ethylhexyl)ftalátu (DEHP), jejíž přítomnost byla laboratorně potvrzena v hračce. Riziko DEHP spočívá mimo jiné v pozitivní testikulární toxicitě, tedy negativním působení na varlata a následném ovlivnění reprodukčních schopností.

11. ledna 2024 v 10:32 Čas čtení 0:54 Inspekce varovala před nákupem dvou produktů z velkých potravinových řetězců. Nemáš je doma? Inspekce varovala před nákupem dvou produktů z velkých potravinových řetězců. Nemáš je doma?

„Rovněž je DEHP podezřelý z antiandrogenních účinků (tj. účinků blokujících působení androgenů – mužských pohlavních hormonů) na mužský organismus. Existují náznaky, že expozice ftalátům by mohla vést k imunologickým poruchám (alergii, astmatu a ekzému). DEHP narušuje endokrinní systém, jedná se rovněž o endokrinní disruptor pro životní prostředí,“ stojí v upozornění. Do lidského těla se DEHP dostává vdechováním, kůží nebo ústy při olizování nebezpečného předmětu. 

Konkrétně se jedná o panenku s názvem THE Beauty GIRL, Beauty Time TREND MODEL, No. H210, údaje na dolepené etiketě jsou: ITEM NO: H210B3, EAN kód: 6910584210037.

„Plastová panenka (typu barbie) o velikosti cca 30 centimetrů, s různobarevnými vlasy a s ohebnými klouby na rukou. Panenka je oblečená v různobarevných šatech a je zabalená v barevné papírové skládačce s průhledem, event. s malou plastovou panenkou a s doplňky (s plastovou kabelkou a s balónkem na tyčce),“ popisují hygienici.

hračka
Zdroj: Hygienická stanice hl. m. Prahy
Domů
Sdílet
Diskuse