Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
11. ledna 2024 14:57
Čas čtení 1:14

Poslanec Richter kritizoval zásah policie při střelbě na fakultě, jeho dcera je jednou z postřelených

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Poslanec Richter kritizoval zásah policie při střelbě na fakultě, jeho dcera je jednou z postřelených
Zdroj: TASR/AP

Poslanec opozičního hnutí ANO Jan Richter kritizoval na setkání Výboru pro obranu a bezpečnost zásah policie na Univerzitě Karlově (UK) při prosincové střelbě.

Uvedl, že jednou z postřelených je i jeho dcera, která je stále v nemocnici. Policisté ji podle něho nechali ležet před budovou několik desítek minut. Na základě serveru Seznam Zprávy o tom informovala zpravodajka agentury TASR v Praze.

22. prosince 2023 12:05 Čas čtení 2:42 „Schovej se, uteč, bojuj.“ Instruktor sebeobrany radí, co dělat při střelbě a proč nezveřejňovat identitu pachatele „Schovej se, uteč, bojuj.“ Instruktor sebeobrany radí, co dělat při střelbě a proč nezveřejňovat identitu pachatele

Richter popsal, že jeho dceru policie vynesla v izolačním vaku ven z budovy. Tam ji nechala ležet a potom ji přenesla na další místo, kde čekala na záchrannou službu. Podle něho to trvalo desítky minut, během kterých děvče krvácelo.

Policie se poté podle poslance neozvala ani dceři, ani jemu s nabídkou psychologické podpory či informacemi o jejích osobních věcech, přestože policistům na sebe nechal kontakt. Stěžoval si také, že se mu ze školy nikdo neozval, dokud 27. prosince nezavolal rektorce UK Mileně Králíčkové. Pohoršilo ho, že rektorka ho v první řadě informovala o nároku na peníze ze sbírky, o to mu ale podle jeho slov vůbec nešlo.

„Chápu vaše zklamaní a hněv,“ reagoval ministr vnitra Vít Rakušan. Způsob, jakým policie komunikovala s lidmi, kteří na sebe zanechali kontakt, podle něho prověří ředitel pražské policie Petr Matějček.

Policejní prezident Martin Vondrášek na úvod jednání uvedl, že postup policie nebyl ani laxní, ani nedbalý. „Zásah můžeme hodnotit jako profesionální a rychlý, poskytnutá první pomoc byla profesionální,“ dodal. Podle něj z hodnocení zásahu vyplývá nutnost provést školení všech složek integrovaného záchranného systému.

9. ledna 2024 17:15 Čas čtení 0:17 VIDEO: „Kluci, je na střeše!“ Policie ukázala nové záběry, jak honila vraha na filozofické fakultě VIDEO: „Kluci, je na střeše!“ Policie ukázala nové záběry, jak honila vraha na filozofické fakultě

Taktický střelecký výcvik hlídek prvního zásahu nebo zásahové jednotky je podle něj dostatečný, ale jeho rozšíření by potřebovaly běžné policejní hlídky. Prvosledové hlídky by měly být lépe vybaveny například transportními prvky nebo páčidly a útočnými puškami.

Rakušan uvedl, že Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) již zpracovala zprávu o zásahu a zatím nezahájila trestní řízení proti žádnému z příslušníků policejního zásahu.

K útoku v hlavní budově Filozofické fakulty UK v Praze došlo 21. prosince 2023. Student na místě postřelil 13 lidí, jeden člověk později v nemocnici zemřel. Dalších 25 osob utrpělo zranění. Útočník se nakonec zastřelil sám.

Domů
Sdílet
Diskuse