Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
12. ledna 2024 16:46
Čas čtení 0:49

Kontrola prodeje kaprů: Muž v Brně prodával leklé ryby, inspekci fyzicky napadl

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Kontrola prodeje kaprů: Muž v Brně prodával leklé ryby, inspekci fyzicky napadl
Zdroj: Státní veterinární správa

Během každoroční kontroly prodejců kaprů v Jihomoravském kraji provedla Státní veterinární správa (SVS) 116 kontrol. Pochybení našla u čtyř prodejců. Během kontroly jednoho z prodejců v Brně došlo k potyčce.

Podle ředitelky Krajské veterinární správy SVS pro Jihomoravský kraj Jany Kozákové nebyla voda v kádi u prodejce v Gorkého ulici okysličována. Leklé ryby však muž stále vytahoval z kádě, omráčil je, vykuchal a naporcoval. Připravené filety následně házel do přepravky na chodníku.

12. ledna 2024 7:01 Čas čtení 1:00 Albert navýší zaměstnancům mzdy. O kolik si polepší a přidají se i další řetězce? Albert navýší zaměstnancům mzdy. O kolik si polepší a přidají se i další řetězce?

Inspektoři SVS chtěli zasáhnout a vyzvali muže, aby s porcováním ryb přestal. Ten zprvu nereagoval. „Veterinární inspektorky fyzicky napadl, vytlačil je ze stánku a znečistil jim oděv. Jedné z nich vytrhl z ruky plechovku se sprejem na označení nepoživatelných potravin a odhodil ji několik desítek metrů daleko,“ popsala situaci Kozáková v tiskové zprávě.

K situaci byla zavolána policie. Státní veterinární správa také nařídila muži odstranit veškeré naporcované i nenaporcované kapry. Následně mu bude uložena pokuta za porušení hygienických předpisů i za maření úředního dozoru.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. Zdroj: TASR/Miroslav Košírer

Celkem inspekce SVS v Česku před vánočními svátky zkontrolovala více než 670 prodejců kaprů. Nějakou závadu zjistila pouze u 1,6 procenta z nich. Meziročně tak došlo opět ke zlepšení a snížení počtu závad.

„Mezi nejčastější porušení zákona patřily prohřešky proti hygieně, druhou nejčastější závadou byla porušení zásad welfare a také nenahlášení prodejního místa SVS. Prodejci ryb v ČR před uplynulými Vánoci nahlásili bezmála 3000 prodejních míst,“ uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček a doplnil, že nejvíce kontrol provedli inspektoři právě v Jihomoravském kraji.

Domů
Sdílet
Diskuse