Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
12. ledna 2024 13:41
Čas čtení 1:32

PŘEHLEDNĚ: Kriminalita v Česku loni mírně klesla. Co dalšího přinesly policejní statistiky?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
PŘEHLEDNĚ: Kriminalita v Česku loni mírně klesla. Co dalšího přinesly policejní statistiky?
Zdroj: Policie ČR

Policie zveřejnila data ohledně vývoje trestné činnosti za minulý rok. Bezpečnostní situaci lze podle ní požadovat za stabilní bez výrazných výkyvů.

Oproti roku 2022 klesl počet spáchaných trestných činů o 574 na celkových 181 417 případů. Procentuálně jde o úbytek o tři desetiny. Pokles kriminality policie sleduje v šesti krajích, nejvíce v Libereckém. V Jihočeském kraji policisté dokonce evidovali jen o jeden trestný čin více než v předešlém roce. Nejhůře je na tom s kriminalitou s celkovým počtem 41 070 případů Praha. Stoupla také objasněnost případů, a to o dvě a půl procenta.

11. ledna 2024 10:32 Čas čtení 0:54 Inspekce varovala před nákupem dvou produktů z velkých potravinových řetězců. Nemáš je doma? Inspekce varovala před nákupem dvou produktů z velkých potravinových řetězců. Nemáš je doma?

Vysoko přes osm miliard vyšplhala hodnota zajištěného majetku, o 68 procent výše než v roce 2022. Stoupla i částka za hmotné škody způsobené trestnou činností. Narostla o více než tři miliardy na rekordních 23 411 miliard korun. Důvod nárůstu je však spojen s nárůstem ceny komodit a inflací. 

Důležité je zmínit i pokrok v boji s kyberkriminalitou. Kriminalita páchaná v kyberprostoru v roce 2023 stále tvořila 10,8 procenta celkové registrované kriminality. Dle statistických dat je tento trend setrvale stoupající, přesto jde však oproti předchozím rokům o vzestup podstatně nižší. 

policie, statistikypolicie, statistikypolicie, statistikypolicie, statistiky
Zobrazit galerii
(4)

„Typický je nábor legalizátorů výnosů z trestné činnosti na sociálních sítích a dalších online platformách. Phishing probíhá skrze e-mailovou komunikaci, sociální sítě a placenou inzerci na webových stránkách. Speciální variantou je phishing v podobě podvodných telefonátů a SMS zpráv. V podvodných telefonátech významně převažuje legenda falešného bankéře ve spojení s legendou napadeného bankovnictví. V těchto případech je často využíván vzdálený přístup k zařízení oběti a následný vklad peněz oběti do vkladomatů na virtuální měny,“ upozornili policisté. 

Spácháno bylo za uplynulý rok 159 vražd, dokonaných z nich bylo však jen 68, zbytek byl registrován ve stadiu pokusu či přípravy. Počet případů se nerovná počtu obětí, těch bylo 81. Mravnostními trestnými činy s nejvyšším meziročním nárůstem byly znásilnění, pohlavní zneužití, svádění k pohlavnímu styku, komerční forma pohlavního zneužití a kuplířství.

3. května 2024 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

V oblasti trestné činnosti byly na tento rok stanoveny čtyři prioritní oblasti: trestná činnost v internetovém prostoru, nelegální migrace, majetková kriminalita a hate crime. V oblasti trestního řízení a operativně pátrací činnosti poté posílení operativně pátrací činnosti na územních odborech SKPV, zajištění a vyhodnocení elektronických důkazů, optimalizace využívání znaleckého dokazování a efektivní vyšetřování.

Domů
Sdílet
Diskuse