Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
13. ledna 2024 16:40
Čas čtení 0:42

Španělsko má první poslankyni s Downovým syndromem. Za lidi s postižením bojovala léta

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Pětačtyřicetiletá Mar Galcerán se stala historicky první Španělkou s Downovým syndromem, která byla zvolena poslankyní.

Galcerán podle deníku The Guardian po mnoho let bojovala za to, aby se lidé s mentálním postižením stali součástí veřejné debaty. Její úsilí se vyplatilo loni v květnu, kdy byla zařazena na kandidátní listinu španělské Lidové strany pro regionální volby ve Valencii, kde se později také stala poslankyní. 

„Společnost začíná chápat, že lidé s Downovým syndromem mohou hodně přispět. Ale je to velmi dlouhá cesta,“ řekla nová poslankyně deníku. 

Podle španělské federace pro Downův syndrom je Galcerán první osobou na světě, která se ve volbách dostala do regionálního nebo celostátního parlamentu. „Je to obrovský krok vpřed a příklad skutečné inkluze,“ říká Agustín Matía Amor z organizace Down España. 

Galcerán se zařadila po bok hrstky lidí s Downovým syndromem, kteří se dostali do světa politiky. Prvenství v tomto ohledu drží Francouzka Éleonore Laloux, která byla v roce 2020 jako první osoba s touto genetickou poruchou zvolena do veřejné funkce, a to jako členka městské rady ve městě Arras na severu Francie. 

Domů
Sdílet
Diskuse