Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
19. ledna 2024 9:30
Čas čtení 1:13

Pro dívku znásilňovanou otčímem vznikla sbírka, jsou v ní už miliony. Chystá se i demonstrace

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Pro dívku znásilňovanou otčímem vznikla sbírka, jsou v ní už miliony. Chystá se i demonstrace
Zdroj: Pexels/Anete Lusina/voľne na použitie

Za dívku, kterou roky znásilňoval její nevlastní otec a soud ho potrestal jen podmínkou, se staví organizace a iniciativy zabývající se lidskými právy a sexuálním násilím.

Iniciativa Pod svícnem, která se věnuje šíření povědomí o domácím násilí, založila na doméně Donio sbírku pro dívku, kterou roky znásilňoval její nevlastní otec. Soud muže potrestal jen podmínkou a znásilněná se pokusila o sebevraždu. V současnosti je hospitalizovaná. Celý příběh jsme popsali v článku.

18. ledna 2024 10:56 Čas čtení 2:15 Veřejnost pobouřila podmínka pro muže, který roky znásilňoval nevlastní dceru. Dívka i její matka promluvily Veřejnost pobouřila podmínka pro muže, který roky znásilňoval nevlastní dceru. Dívka i její matka promluvily

Proti rozhodnutí se začala ohrazovat společnost i známé české osobnosti a vznikla tak sbírka, prostřednictvím které do pátečního rána přispělo přes 6200 lidí celkovou částkou vyšší než dva a půl milionu. A peníze přibývají.

„Poslední zásek našeho systému, který nechrání oběti sexuálního násilí. Muž svou neplnoletou nevlastní dceru znásilňoval téměř dva roky, až pětkrát týdně ji nutil k souložím a orálnímu sexu. Znásilňování si natočil a dívku vydíral, že pokud mu nebude po vůli, video zveřejní,“ stojí v představení sbírky.

Peníze budou využity v rámci terapeutické pomoci dívce či jiných nezbytných životních výdajů (bydlení, oblečení, potraviny, …).

Do protestu se zapojily také organizace Konsent a Amnesty International, které na 23. ledna naplánovaly demonstraci Světlo pro oběti znásilnění. Začne v šest hodin před Ministerstvem spravedlnosti. Protestující budou požadovat spravedlnost pro oběti sexuálního násilí.

18. ledna 2024 12:52 Čas čtení 0:57 Ministr Blažek se vyjádřil k případu podmínky za znásilňování dívky, resort vše prověřuje Ministr Blažek se vyjádřil k případu podmínky za znásilňování dívky, resort vše prověřuje

„Soudci a soudkyně, kteří soudí sexualizovanou trestnou činnost, nemají povinnost se v této problematice vzdělávat. I od nejvýše postavených soudců slýcháme bagatelizaci znásilňování a vyjadřování jak ze čtvrté cenové. Máme naprostý nedostatek kvalitních soudních znalců a znalkyň a obětem násilí chybí zásadní podpora. Přineste si s sebou čelovku, baterku, nebo aspoň světlo na telefonu a pojďte ministerstvu posvítit (a zakřičet) do oken, že takhle to dál nejde,“ stojí v tiskové zprávě události, na níž promluví například ředitelka Konsentu Johanna Nejedlová nebo političky Klára Kocmanová (Piráti) či Taťána Malá (ANO).

Domů
Sdílet
Diskuse