Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
20. ledna 2024 18:05
Čas čtení 1:10

Záznam, ze kterého mrazí. Takto Severní Korea trestá studenty za sledování zakázaných filmů

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Záznam, ze kterého mrazí. Takto Severní Korea trestá studenty za sledování zakázaných filmů
Zdroj: TASR/AP

Jihokorejským aktivistům se pomocí BBC podařilo zveřejnit video, kde KLDR veřejně trestá dva šestnáctileté studenty za to, že sledují pořady z demokratické produkce.

Video pochází z roku 2022, do médií se však dostalo až nyní. Zobrazuje mladé studenty v poutech a šedých uniformách před stovkou dalších studentů. Před nimi sedí několik činitelů. „Kultura prohnilého loutkového režimu se rozšířila i mezi teenagery. Je jim teprve 16 let, ale zničili si vlastní budoucnost,“ promlouvá jeden z hlasů na videu.

Jak píše britská stanice BBC, záznam je velmi cenný, jelikož propaganda KLDR zakazuje, aby se fotografie či videa pořízená uvnitř země šířila do světa. Video pro BBC poskytl výzkumný institut South and North Development (Sand), který pracuje s přeběhlíky ze Severní Koreje. Pravost záběrů ovšem nelze nezávisle ověřit.

Ačkoliv jsou pořady z Jižní Koreje na území KLDR zakázány, někteří obyvatelé jsou ochotni pro sledování riskovat i přísné tresty. Záznam tak byl údajně šířen na území Severní Koreje jako odstrašující případ s cílem utvrdit ideologickou výchovu a odradit občany od sledování podobných „dekadentních“ videí.

 

V minulosti byly podobné případy trestány mnohem mírněji, v roce 2020 však kvůli stále větší oblíbenosti jihokorejských filmů a seriálů Pchjongjang přijal zákon, podle kterého se sledování nebo distribuce jihokorejské kultury trestá i smrtí. Jeden z přeběhlíků již dříve BBC řekl, že byl nucen přihlížet zastřelení mladého muže. Uvedl, že muž byl obviněn z poslechu jihokorejské hudby a že se svým přítelem sdílel filmy z Jihu. Mladíci na videu jsou odsouzeni ke 12 letům nucených prací.

2. března 2024 8:00 Čas čtení 8:07 V obchodě se procházeli komparzisté a z hotelu nás nepustili na ulici. Jozef vypráví o své cestě do KLDR V obchodě se procházeli komparzisté a z hotelu nás nepustili na ulici. Jozef vypráví o své cestě do KLDR

„Existují studie z posledních dvaceti let, které mapují rozšíření moderních prvků, jako jsou datové nosiče, USB. Jednu dobu se mluvilo o tom, že jsou velmi populární pro přenos kultury Jižní Koreje. Je otázka, do jaké míry toto bylo stopnuto za pandemie, kdy víme, že ze země zmizel zahraniční diplomatický sbor, země se velmi izolovala a mohlo dojít k utužení represivního systému, o kterém víme velmi málo,“ řekla ČT24 koreanistka Jana Chamrová.

Domů
Sdílet
Diskuse