Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
26. ledna 2024 7:09
Čas čtení 0:35

Známá česká firma dluží zaměstnancům přes milion. Finanční problémy údajně způsobily covid a válka

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Známá česká firma dluží zaměstnancům přes milion. Finanční problémy údajně způsobily covid a válka
Zdroj: Wikimedia Commons / volně k užití

Děčínská firma České loděnice má finanční potíže. Dle vedení společnosti to způsobila covidová opatření a zdražování cen energií po ruské invazi na Ukrajinu.

Společnost, která opravuje a staví lodě pro nákladní přepravu, funguje již téměř 200 let a byly doby, kdy zaměstnávala stovky lidí. V posledních letech se jí však ekonomicky nedaří. Dnes nemá ani 30 zaměstnanců. Polovina pracovníků zůstala kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině. Firma jim dluží na mzdách přes milion korun.

25. ledna 2024 13:59 Čas čtení 0:27 Plat 140 tisíc korun? Nedaleko hranic můžeš získat práci ve společnosti Elona Muska Plat 140 tisíc korun? Nedaleko hranic můžeš získat práci ve společnosti Elona Muska

„Máme 25 zaměstnanců, to je tak na hraně. Pokud by přišla zakázka na novou loď, museli bychom sehnat další zaměstnance, což je v tuto chvíli problém,“ popsal situaci jednatel Serhij Kravčenko.

Třiadvacet zaměstnanců v důsledku i několika měsíců neproplacených mezd podalo návrh na insolvenci. Kravčenko vidí záchranu podniku v restrukturalizaci. Zakázek má podle něj společnost dost.

Lodní doprava byla na Labi na vrcholu počátkem 20. století. Od té doby upadala. „Tím hlavním problémem je pro nás špatná splavnost řeky Labe – ta nám neumožňuje dlouhodobé plánování zakázek, protože většina našich klientů se sem v letních měsících nedostane,“ říká Kravčenko.

Domů
Sdílet
Diskuse