Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
29. ledna 2024 v 13:05
Čas čtení 1:06

Nejdražší nákup v historii české armády! Černochová podepsala memorandum o pořízení stíhaček F-35

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a americký velvyslanec Bijan Sabet dnes stvrdili nejdražší český armádní nákup. Česko pořídilo 24 letounů páté generace F-35.

Stíhačky tak mají nahradit stávající švédské typu Gripen, které si Česko pronajímá za více než jednu a půl miliardy ročně. Smlouva o pronájmu končí v roce 2027, v jednání je nyní dohoda o prodloužení nájmu na přechodné období do roku 2035, kdy mají dorazit všechny letouny nového typu od firmy Lockheed Martin.

29. ledna 2024 v 10:50 Čas čtení 0:47 Tragická nehoda na mostě. Po pádu dodávky zemřeli dva lidé Tragická nehoda na mostě. Po pádu dodávky zemřeli dva lidé

První stíhačky F-35 mají být hotové v roce 2029 a čeští piloti na nich zahájí výcvik v USA. Celkové náklady na pořízení a provoz do konce jejich životnosti v roce 2069 odhaduje ministerstvo obrany na 322 miliard korun.

O nákupu rozhodla vláda loni v září, dlouhodobě jej kritizují opoziční poslanci. Podle zástupců hnutí ANO by se měla dál vést debata o tom, jaká je nejvhodnější i ekonomicky nejpřijatelnější varianta pro zabezpečení vzdušného prostoru a plnění úkolů NATO.

Česko podepsalo memorandum o nákupu stíhaček F-35.
Česko podepsalo memorandum o nákupu stíhaček F-35. Zdroj: Ministerstvo obrany / Jan Schejbal

Současně s nákupem je připraveno i 14 dalších projektů průmyslové spolupráce. Podílet se na nich má 13 českých podniků a univerzit, zapojí se do oblasti spolupráce, do výroby komponent, výzkumu a vývoje, pilotního výcviku a údržby, servisu a oprav, uvádí ČTK.

„Slíbila jsem, že smlouva na americké letouny F-35 bude uzavřena nejpozději do konce března, a dnes jsem tento slib splnila. Touto mezivládní dohodou vstupuje naše země a také armáda do nové éry. Do éry, kdy se nejenom vojáky, ale už i moderní technikou řadíme do první ligy evropských členů NATO. Stroje páté generace jsou totiž páteřním letounem Severoatlantické aliance,“ uvedla po podpisu šéfka resortu obrany Jana Černochová. Smlouvu měla původně podepsat s americkým ministrem obrany Lloydem Austinem, kvůli jeho zdravotním problémům ho zastoupil velvyslanec.

Domů
Sdílet
Diskuse