Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
30. ledna 2024 14:00
Čas čtení 1:36

Na fakultu v Brně přišel mladík s legálně drženou zbraní, působil roztěkaně a neklidně. Strážníci jej vyvedli

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Na fakultu v Brně přišel mladík s legálně drženou zbraní, působil roztěkaně a neklidně. Strážníci jej vyvedli
Zdroj: Wiki Commons/Michal Klajban/volně k užití

Strážníci v sobotu vyvedli z brněnské pedagogické fakulty mladíka s legálně drženou zbraní, na okolí působil roztěkaně a neklidně.

Na místě se konal den otevřených dveří, mladík byl v aule společně se dvěma stovkami lidí. Novinářům to v úterý oznámil mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem. Strážníci předali muže státní policii, jejíž vyjádření ČTK zjišťuje. Univerzity v Česku jsou ostražitější od loňské prosincové střelby v Praze, kde student na filozofické fakultě zabil 14 lidí.

22. prosince 2023 12:05 Čas čtení 2:42 „Schovej se, uteč, bojuj.“ Instruktor sebeobrany radí, co dělat při střelbě a proč nezveřejňovat identitu pachatele „Schovej se, uteč, bojuj.“ Instruktor sebeobrany radí, co dělat při střelbě a proč nezveřejňovat identitu pachatele

Strážníci muže po vyvedení z fakulty předali státní policii, se kterou spolupracoval, nebyl agresivní ani nevyhrožoval použitím zbraně. „Policisté následně zjistili, že muž je dlouholetým držitelem zbrojního průkazu skupiny E. Jeho držiteli jsou osoby, které vlastní zbraně k ochraně života, zdraví nebo majetku. Dále policisté zjistili, že muž vlastní celkem sedm zbraní různých ráží,“ uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb.

Policisté zbraně zadrželi kvůli podezření na změnu zdravotního stavu jejich majitele. „Po dobu prověřování zdravotního stavu budou zbraně v úschově policie, hlavní slovo o tom, zda bude muž i nadále držitelem zbrojního průkazu, budou mít lékaři,“ doplnil Šváb.

Na strážníky se v sobotu dopoledne přes tísňovou linku 156 obrátilo vedení Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity. Muž na přednášce o fakultě působil na okolí nervózně. Do několika minut dorazila před budovu tříčlenná hlídka pořádkové jednotky městské policie a dvoučlenná hlídka z centrální služebny.

„Strážníci zjistili od akademických pracovníků další fakta i popis mladého muže a vydali se směrem k aule. Muže rychle našli, a aniž by kladl jakýkoliv odpor, vyprovodili ho na ulici,“ uvedl ředitel Městské policie Brno Luboš Oprchal.

Na dotaz strážníků mladý muž hned přiznal, že u sebe má legálně drženou krátkou střelnou zbraň. Přenášel ji skrytě pod oblečením, jak nařizuje zákon. Doplnil, že ji u sebe nosí běžně pro svou osobní ochranu. Dechová zkouška neprokázala, že by pil alkohol.

21. ledna 2024 16:00 Čas čtení 8:34 „Tady to bylo prostě čisté zlo. Nejhorší bylo ticho.“ Mluvili jsme s těmi, kteří zasahovali na filozofické fakultě „Tady to bylo prostě čisté zlo. Nejhorší bylo ticho.“ Mluvili jsme s těmi, kteří zasahovali na filozofické fakultě

„Můžu potvrdit informaci, že v sobotu v rámci Dne otevřených dveří Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity byl pracovníky fakulty v jejích vnitřních prostorách spatřen muž, který se choval neobvykle. Na základě tohoto nestandardního chování byla přivolána městská policie, která zmíněného muže zajistila. Další úkony jsou v gesci policie, tudíž se k nim s ohledem na probíhající vyšetřování nemůžeme vyjadřovat,“ řekl ČTK mluvčí univerzity Radim Sajbot.

Reakce vedení fakulty byla podle strážníků pohotová. „Opatrnost je v podobných situacích namístě, i pokud se informace o nebezpečí následně nepotvrdí,“ zdůraznil Oprchal.

Domů
Sdílet
Diskuse