Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
2. února 2024 9:31
Čas čtení 0:58

VIDEO: Norsko potkala nejsilnější bouře za 30 let. Záběry ukazují sílu, s jakou udeřila

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
VIDEO: Norsko potkala nejsilnější bouře za 30 let. Záběry ukazují sílu, s jakou udeřila
Zdroj: TASR

Silný vítr strhává střechy, komplikuje dopravu a způsobuje problémy s dodávkami energie. Do Norska přišla tlaková níže Ingunn. Posouvá se na sever země.

Bouře se nad Atlantikem začala prohlubovat v úterý. Na Norsko dopadla den poté, kdy zasáhla hlavně střed země, ve čtvrtek postoupila dále na sever. Doprovází ji silný vítr, déšť a sněžení. Některé oblasti jsou zaplavené. V určitých místech hrozí sesuvy půdy a laviny.

2. února 2024 8:15 Čas čtení 0:38 K Zemi se blíží asteroid o velikosti mrakodrapu. NASA zveřejnila podrobnosti K Zemi se blíží asteroid o velikosti mrakodrapu. NASA zveřejnila podrobnosti

Ingunn, při níž rychlost větru dosahuje až dvou stovek kilometrů za hodinu, komplikuje Norům život. Asi 12 tisíc domácností zůstalo bez dodávek proudu, některé tunely a silnice jsou uzavřeny. Letecké společnosti a provozovatelé trajektů přerušili provoz. Na severovýchodě od Bergenu vítr dokonce smetl ze silnice autobus se 14 cestujícími. Podle policie se nikomu nic nestalo.

Úkaz udeřil i na ostrově Frøya. Na videu ze sociální sítě X je vidět, jak se jeho následkem hýbe vodní hladina i most.

„Hluboká tlaková níže Ingunn přinesla na západní pobřeží Norska extrémní nárazy větru. Na stanici Somna-Kvaloyfjellet byl patrně naměřen náraz dokonce 223 km/h!“ napsal Český hydrometeorologický ústav na platformu X. Ingunn udeřila i v sousedním Švédsku, kde dosáhla síly orkánu. Dánsko v jejím důsledku zavřelo most Storebaelt, který spojuje dva největší tamější ostrovy. 

Domů
Sdílet
Diskuse