Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
2. února 2024 8:15
Čas čtení 0:38

K Zemi se blíží asteroid o velikosti mrakodrapu. NASA zveřejnila podrobnosti

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
K Zemi se blíží asteroid o velikosti mrakodrapu. NASA zveřejnila podrobnosti
Zdroj: Sebastian Kaulitzki/Science Photo Library/Corbis

Asteroid 2008 OS7 je velký asi jako Empire State Building v New Yorku nebo Willis Tower v Chicagu.

Asteroid velikosti mrakodrapu proletí kolem Země v pátek, a to ve vzdálenosti asi 2,7 milionu kilometrů od zemského povrchu. Podle amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) tak srážka nehrozí.

1. února 2024 14:00 Čas čtení 0:48 Energetická společnost Armex Energy dostala rekordní pokutu. Za nekalé praktiky musí zaplatit miliony Energetická společnost Armex Energy dostala rekordní pokutu. Za nekalé praktiky musí zaplatit miliony

Středisko NASA pro studium blízkozemních objektů odhaduje, že asteroid 2008 OS7 má průměr 210 až 480 metrů. Velikostí se blíží mrakodrapům, jako je Empire State Building v New Yorku nebo Willis Tower v Chicagu.

Planetku objevili astronomové v roce 2008. Nejblíže se k Zemi vrátí v roce 2032, ale to už bude ve vzdálenosti 72 milionů kilometrů, vypočítala NASA. Vzdálenost, na kterou se asteroid v pátek přiblíží k Zemi, je přibližně sedmkrát větší než vzdálenost mezi Zemí a Měsícem.

Není to jediné nebeské těleso, které tento týden prolétlo v bezpečné vzdálenosti kolem naší planety. V pátek se k Zemi neškodně přiblíží ještě tři menší asteroidy a v sobotu další dva. Další asteroid, přibližně o polovinu menší než 2008 OS7, proletí kolem Země v neděli ve vzdálenosti 7,3 milionu kilometrů.

Domů
Sdílet
Diskuse