Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
3. února 2024 13:43
Čas čtení 0:43

Po amerických útocích hlásí Irák 16 obětí, jsou mezi nimi i civilisté ​

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Americká armáda v noci na sobotu zasáhla více než 85 cílů v Sýrii a Iráku v odvetě za nedělní dronový útok na americkou základnu v Jordánsku, který připsala proíránským milicím v Iráku.

Noční útoky Spojených států proti proíránským militantním skupinám na západě Iráku si vyžádaly nejméně 16 obětí včetně civilistů, uvedla v sobotu irácká vláda.

USA zasáhly nejméně 85 cílů v Sýrii a Iráku

Americká armáda v noci na sobotu zasáhla více než 85 cílů v Sýrii a Iráku v odvetě za nedělní dronový útok na americkou základnu v Jordánsku, který připsala proíránským milicím v Iráku. Při tomto útoku zahynuli tři američtí vojáci.


„Bezpečnostní situace v Iráku i v celém regionu se v důsledku těchto útoků ocitne na pokraji propasti,“ uvedla irácká vláda ve svém prohlášení.


Vláda zároveň popřela obvinění, že dané útoky předem koordinovala se Spojenými státy. Spojené státy během útoků nezasáhly žádné cíle na území Íránu, přičemž obě tyto země se pravděpodobně snaží vyhnout přímému vojenskému konfliktu.


Írán v sobotu odsoudil americké útoky s tím, že zvyšují napětí v regionu, a označil je za strategickou chybu americké vlády.


USA mají přibližně 2 500 vojáků v Iráku a 900 dalších v Sýrii v rámci mezinárodní koalice, která bojuje proti skupině Islámský stát. Tato džihádistická organizace kdysi ovládala rozsáhlá území v obou zemích.

Biden, USA
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse