Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Karolína Fejtová
5. února 2024 14:29
Čas čtení 0:54

Známá herečka předstírala smrt. Chtěla tím upozornit na rakovinu děložního čípku

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Známá herečka předstírala smrt. Chtěla tím upozornit na rakovinu děložního čípku
Zdroj: Unsplash / Angiola Harry

Indická herečka Poonam Pandey sdílela v pátek na svém Instagramu příspěvek, který oznamoval její smrt. Příčinou měla být rakovina děložního čípku. Druhý den přidala video, kde vše uvádí na pravou míru.

Poonam Pandey chtěla svůj vliv a platformu s 1,3 milionu sledujícími využít pro zvýšení povědomí o rakovině děložního čípku. V Indii se po rakovině prsu jedná o nejčastější typ rakoviny u žen, ročně tam na ni zemře 77 tisíc lidí. Zároveň je to ale jedno z těch onemocnění, kterým se dá nejlépe předcházet, a to díky očkování. Příspěvek o hereččině smrti tak byl součástí kampaně, která má o této nemoci rozproudit konverzaci.

„Najednou všichni mluvíme o rakovině děložního čípku, že?“ říká Pandey ve videu, ve kterém oznamuje, že je naživu, a dodává, že je pyšná na to, co zpráva o její smrti dokázala.

V komentářích se pod příspěvkem sesypala lavina reakcí. Zatímco několik lidí kampaň chválilo za to, že šokovala lidi natolik, že jim na nemoci záleželo, mnozí ji kritizovali za to, že je necitlivá vůči lidem, kteří s rakovinou bojují nebo kvůli ní přišli o členy rodiny. 

Stojí za tím vláda?

Den předtím, než Pandey zveřejnila fotku, v níž smrt oznamuje, oznámila indická ministryně financí, že vláda podniká kroky k očkování dívek ve věku od devíti do 14 let, i když konkrétní podrobnosti o kampani nezmínila. Načasování obou událostí vedlo mnoho uživatelů sociálních sítí ke spekulacím, že šlo o součást vládní strategie propagovat vakcínu proti HPV, ale ani vláda, ani Pandey žádnou spolupráci nepotvrdily.

Domů
Sdílet
Diskuse