Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
11. února 2024 9:13
Čas čtení 1:03

První slova krále Karla III. po diagnostikování rakoviny. Co vzkázal veřejnosti?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Jeho povinnosti na určitých akcích převzali vysoce postavení členové královské rodiny včetně královny Kamily a prince Williama.

Britský král Karel III. v sobotu ve svém prvním prohlášení od diagnostikování rakoviny vyjádřil svým příznivcům „srdečné poděkování“.


„Chtěl bych co nejsrdečněji poděkovat za mnohé vzkazy podpory a přání, které jsem v uplynulých dnech dostal. Jak vědí všichni, které postihla rakovina, takové laskavé myšlenky jsou tou největší útěchou a vzpruhou,“ vzkázal Karel III.


„Je stejně povzbudivé slyšet, jak sdílení informací o mé vlastní diagnóze pomohlo podpořit pochopení tohoto onemocnění v řadách veřejnosti a osvětlit práci všech organizací, které podporují pacienty s rakovinou a jejich rodiny ve Spojeném království i ve světě,“ uvedl v poselství 75letý panovník.


„Můj celoživotní obdiv k jejich neúnavné péči a obětavosti je o to větší, že jsem to zažil osobně,“ napsal král v dopise, který byl zveřejněn na jeho webové stránce i na účtu královské rodiny na sociální síti X.

Dal si pauzu od veřejných povinností

Buckinghamský palác v pondělí oznámil, že Karlovi III. diagnostikovali rakovinu, začal se léčit a dal si pauzu od veřejných povinností. Palác typ rakoviny nespecifikoval, ale předpokládá se, že se nejedná o rakovinu prostaty.


Tato diagnóza přišla jen 17 měsíců poté, co se Karel III. ujal vlády po smrti své 96leté matky, královny Alžběty II., která zemřela 8. září 2022.


Král momentálně pobývá ve svém venkovském sídle Sandringham House, doplňuje stanice BBC News. Rakovinu mu zjistili v lednu, kdy se léčil v souvislosti se zvětšenou prostatou. Jeho povinnosti na určitých akcích převzali vysoce postavení členové královské rodiny včetně královny Kamily a prince Williama.

Kráľ Karol III.
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse