Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Vondráková
15. února 2024 8:43
Čas čtení 0:52

Rusko údajně chystá novou jadernou zbraň. Použita by měla být ve vesmíru

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Rusko údajně chystá novou jadernou zbraň. Použita by měla být ve vesmíru
Zdroj: Freepik/ macrovector

O vývoji nové hrozby varoval ve středu šéf zpravodajského výboru americké Sněmovny reprezentantů Mike Turner. Rusko chce údajně zbraň umístit do vesmíru.

Dle příspěvku na sociální síti X (dříve Twitter) dostali k dispozici informaci o nové zbrani všichni členové Kongresu. Turner také vyzval prezidenta Joea Bidena, aby odtajnil všechny informace, které o této hrozbě má. Podle něj by tak „Kongres, administrativa a naši spojenci mohli otevřeně projednávat kroky potřebné k odpovědi na tuto hrozbu“.

Turner v příspěvku blíže nespecifikoval, o jakou hrozbu se jedná. Dle výpovědi dvou svědků, kteří mají být obeznámeni s děním v Kongresu, pro server ABC News se má jednat o nový typ kosmické jaderné zbraně. Použita by měla být ve vesmíru a mohla by tak útočit přímo na družice.

Šéf zpravodajského výboru údajně před touto hrozbou dle Novinek varoval své kolegy již dříve ve středu. Členům Kongresu poslal dopis, kde popisoval naléhavou záležitost, která se týká „destabilizující zahraniční vojenské kapacity“. O zpřístupnění některých informací zákonodárcům Kongres hlasoval již v úterý.

3. května 2024 14:00 Čas čtení 4:05 Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem

O situaci informoval i The New York Times. Podle něj již Spojené státy o situaci informovaly i spojence v Evropě. Zbraň by útokem na satelity prý mohla zničit civilní komunikaci, sledování z vesmíru i velení vojenských operací USA a jejich spojenců. NYT ale zároveň upozorňuje na to, že jelikož se zdá, že Rusko není blízko k nasazení takové zbraně, není situace považována za naléhavou hrozbu. 

Domů
Sdílet
Diskuse