Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
18. února 2024 11:00
Čas čtení 0:49

Praha zvyšuje nájmy v městských bytech. Podívej se, o kolik si připlatíš

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Praha zvyšuje nájmy v městských bytech. Podívej se, o kolik si připlatíš
Zdroj: Public Domain Pictures/volně k užití

Pražský magistrát až dosud kvůli dopadům pandemie a inflace brzdil růst nájemného ve svých městských bytech. Tomu je však nyní konec a město se snaží výši činží přiblížit cenám na trhu.

Jak informuje deník E15, pražský magistrát vlastní asi sedm tisíc z celkových třinácti tisíc obecních bytů, které se na území hlavního města nacházejí. Vedení hlavního města nyní jedná o úpravě nájmů, jejichž výše se v loňském roce zvedala o polovinu inflace. Nynější nárůst by měl podle informací deníku činit pět až deset procent. 

8. listopadu 2023 11:00 Čas čtení 7:25 Drahé nájmy, nestabilní bydlení, nevrácené kauce. Iniciativa radí nájemnictvu, jak bojovat proti bezpráví Drahé nájmy, nestabilní bydlení, nevrácené kauce. Iniciativa radí nájemnictvu, jak bojovat proti bezpráví

„Právě jsme o tom začali jednat. Je zde možnost nájmy vůbec nezvedat nebo je zvýšit opět o polovinu inflace,“ uvedla pro E15 pražská náměstkyně pro bydlení a sociální věci Alexandra Udženija (ODS), podle níž by se v případě příznivé ekonomické situace mohly nájmy zvyšovat podle inflačních doložek, které jsou obsaženy v nájemních doložkách. 

V Praze 6 až o dvacet procent 

S růstem nájmů je nutné počítat i v bytech, které jsou ve vlastnictví jednotlivých městských částí. Nejvyšší nárůst zaznamenala Praha 6, kde se nájemné u smluv na dobu neurčitou bez inflační doložky zvýšilo o dvacet procent. „U bytů, kde je uzavřena smlouva, ve které je inflační doložka, zvyšujeme o míru inflace, tedy o 10,7 procenta,“ řekl E15 mluvčí tamní radnice Marek Zeman.

27. října 2023 14:52 Čas čtení 0:50 Nájemní bydlení v Česku čekají velké změny. Z bytu tě vystěhují klidně za dva měsíce Nájemní bydlení v Česku čekají velké změny. Z bytu tě vystěhují klidně za dva měsíce

K růstu nájmů ve svých bytech přistoupily i další městské části, mezi nimi Praha 1, 2, 4, 7, 10 nebo 13. Činže se zatím nezvyšují v Praze 9, v ostatních městských částech probíhají jednání. 

Domů
Sdílet
Diskuse