Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
TASR
18. února 2024 16:00
Čas čtení 1:43

Našlo se tělo Navalného. Na hrudi má modřiny, pravděpodobně vznikly při oživování

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Našlo se tělo Navalného. Na hrudi má modřiny, pravděpodobně vznikly při oživování
Zdroj: TASR/AP

Matce Navalného řekli, že jejího syna postihl „syndrom náhlého úmrtí“. Taková diagnóza však v Mezinárodní klasifikaci nemocí neexistuje.

Tělo ruského opozičního politika Alexeje Navalného, který zemřel v pátek v trestanecké kolonii, se nachází v márnici okresní nemocnice v sibiřském městě Salechard. Jeho pitva se do soboty 17. února neuskutečnila.


Salechard s více než 50 tisíci obyvateli je hlavním městem Jamalo-něneckého autonomního okruhu. Trestanecká kolonie Polární vlk, kde Navalnyj zemřel, je od něj vzdušnou čarou vzdálena asi 50 kilometrů severozápadně a leží už za polárním kruhem.


Nejmenovaný pracovník záchranné služby pro Novu Gazetu řekl, že ho kolegové informovali o tom, že na těle Navalného se našly modřiny, které byly způsobeny v době, kdy žil, zřejmě však vznikly při oživování. „Jako pracovník záchranky s poměrně bohatými zkušenostmi mohu říci, že taková zranění, jak je popsali ti, kteří je viděli, vznikají při křečích,“ uvedl záchranář.

Modřiny na těle

Podle něj modřiny svědčí o tom, že Navalnyj měl před smrtí křeče a při oživování ho drželi zaměstnanci trestanecké kolonie. Modřinu měl také na hrudi, což je známkou toho, že skutečně došlo k pokusům o masáž srdce. Záchranář předpokládá, že Navalnyj „s největší pravděpodobností“ zemřel na srdeční zástavu.


Zaměstnanec salechardské stanice první pomoci pro Novu Gazetu Europa řekl, že Navalného tělo bylo nejprve převezeno do nedalekého města Labytnangi, ale 16. února večer bylo odvezeno do okresní nemocnice v Salechardu na ulici Míru. Potom se rozšířila informace, že místní patologové mají zakázáno provádět pitvy. Zaměstnanec poznamenal, že těla těch, kteří zemřou v trestaneckých koloniích, obvykle převezou na Úřad soudního lékařství na Glazkovově ulici.


Nova Gazeta Europa cituje také místního taxikáře, podle něhož na letišti v Salechardu, kam z Moskvy přilétají dva pravidelné lety denně, neplánovaně přistála 17. února dvě letadla. Nevyloučil, že v jednom z nich mohli být specialisté, kteří mají provést pitvu těla Navalného.

Ruská vězeňská služba tvrdí, že se mu udělalo nevolno

O úmrtí Navalného informovala ruská vězeňská služba, podle níž se odsouzenému politikovi udělalo v pátek po vycházce nevolno a téměř okamžitě ztratil vědomí. Přivolaní zdravotníci z nemocnice ve městě Labytnangi se Navalného pokoušeli oživovat více než půl hodiny, ale nebyli úspěšní.


Spolupracovníci zemřelého politika v sobotu informovali, že matce Navalného řekli, že jejího syna postihl „syndrom náhlého úmrtí“. Taková diagnóza však v Mezinárodní klasifikaci nemocí neexistuje.

Policie zadržela stovky lidí

Na mnoha místech v Rusku se v pátek a sobotu konala spontánní shromáždění na památku Navalného. Bezpečnostní složky na nich zadržely nejméně 401 lidí, nejvíce v Petrohradu a Moskvě, vyplývá z nejnovějších údajů nevládní organizace OVD-Info monitorující zatýkání na nepovolených akcích v Rusku.


V Moskvě u Solověckého kamene, památníku obětem politických perzekucí z období bývalého Sovětského svazu, uctila v neděli památku Navalného „a dalších obětí politických represí v Rusku“ také velvyslankyně USA Lynne Tracy.

Alexej Navalnyj
Zdroj: Getty Images/Andrey Rudakov/Bloomberg
Domů
Sdílet
Diskuse