Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
22. února 2024 15:43
Čas čtení 0:43

Odporné gesto: Muslimští studenti v Německu tleskali zmínce o zavražděných Židech

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Odporné gesto: Muslimští studenti v Německu tleskali zmínce o zavražděných Židech
Zdroj: Unsplash/ MARCIN CZERNIAWSKI

Šest žáků odborné školy během návštěvy kina ve Wiesbadenu zatleskalo během zmínky o milionech zavražděných Židů ve filmu o holocaustu. Nyní jsou vyšetřováni pro podněcování k nenávisti.

K události došlo 30. ledna. Žáci s učiteli šli na promítání filmu Konference ve Wannsee v hlavním městě Hesenska. Během této konference došlo v roce 1942 ke schůzce představitelů SS v čele s Reinhardem Heydrichem a Adolfem Eichmannem. Společně se zde dohodli na tzv. konečném řešení židovské otázky. Šlo o krycí název pro systematickou genocidu evropských Židů během druhé světové války.

22. února 2024 13:13 Čas čtení 0:41 Slavný fotbalista míří na 4,5 roku do vězení. Sexuálně napadl ženu v nočním klubu Slavný fotbalista míří na 4,5 roku do vězení. Sexuálně napadl ženu v nočním klubu

Na konci filmu zazněla věta „Pod vládou nacistů bylo zavražděno šest milionů Židů“ a několik žáků dle svědků zatleskalo. Informaci potvrdil i Michael Ashelm, mluvčí hesenského ministerstva školství. Učitelé prý studenty ihned po incidentu pokárali a ředitel se poté, co se o incidentu dozvěděl, rozhodl zahájit vyšetřování. Zároveň kontaktoval státní vzdělávací úřad a vyjádřil hlubokou lítost zástupcům židovské obce.

Žáci byli na 14 dní vyloučeni z vyučování a řízení proti nim vede i úřad veřejného žalobce ve Wiesbadenu. Vyšetřování momentálně vede proti neznámým osobám, vedení školy totiž zatím osobní údaje žáků neposkytlo. Podle mluvčí ministerstva školství chlapci nabídnou omluvu během oficiální návštěvy židovské obce.

„Doufejme, že jde o skutečnou lítost – a nejen o taktiku, jak dosáhnout mírného trestu,“ uvádí německý deník Bild.

Domů
Sdílet
Diskuse