Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
23. února 2024 16:05
Čas čtení 1:07

Strávil polovinu života ve vězení za činy, které nespáchal. Příběh Poláka Komendy má tragický konec

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Strávil polovinu života ve vězení za činy, které nespáchal. Příběh Poláka Komendy má tragický konec
Zdroj: Unsplash/Matthew Ansley/na voľné použitie (ilustračné foto)

Komenda si po návratu z vězení těžko zvykal na život. Spravedlnosti se mu nedostalo.

Ve věku 46 let zemřel Polák Tomasz Komenda, který strávil 18 let ve vězení poté, co byl neprávem odsouzen za znásilnění a vraždu patnáctileté dívky. 

23. února 2024 12:30 Čas čtení 0:45 Do Česka přichází nový sníh, napadnout může v těchto krajích Do Česka přichází nový sníh, napadnout může v těchto krajích

Před deseti lety byl odsouzen ke 25 letům za mřížemi. Propuštěn byl v březnu 2018 a o dva měsíce později byl polským Nejvyšším soudem nakonec zproštěn viny. Jeho případ se podle agentury PAP stal jedním z nejznámějších justičních omylů v dějinách postkomunistického Polska.

Podle portálu tvnoviny.sk mu soud v únoru 2021 přiznal rekordní odškodnění ve výši 13 milionů zlotých (více než 75 milionů korun).

O Komendově smrti jako první informoval Grzegorz Głuszak, nezávislý novinář ze soukromé televize TVN. Tuto informaci později agentuře PAP potvrdil Komendův právník Zbigniew Ćwiąkalski.

Po 18 letech vězení se změnil

„Zdálo se, že si po těch 18 letech konečně dal život do pořádku, zejména proto, že jeho finanční situace byla díky odškodnění a vyrovnání, které obdržel, v dobré kondici. Ve skutečnosti mu však osud připravil pokračování tragédie, která vedla k jeho smrti,“ uvedl Ćwiąkalski.

22. února 2024 15:43 Čas čtení 0:43 Odporné gesto: Muslimští studenti v Německu tleskali zmínce o zavražděných Židech Odporné gesto: Muslimští studenti v Německu tleskali zmínce o zavražděných Židech

Na Komendu vzpomíná jako na tichého a přátelského člověka. „Nikdy jsem ho neslyšel zvýšit hlas,“ řekl. Poznamenal však, že během 18 let ve vězení se jeho osobnost změnila a po propuštění pro něj bylo obtížné přizpůsobit se životu na svobodě.

Tomasz Komenda , poľsko , justičný omyl
Zdroj: X (@rzeczpospolita)

„Ve vězení jsem strávil téměř polovinu života. Zažil jsem strašné věci, zejména ze strany spoluvězňů. Byl jsem neustále pronásledován. Dokonce jsem se pokusil oběsit, ale ostatní vězni mě na poslední chvíli zachránili,“ řekl Komenda podle tvnoviny.sk polské televizi TVN24.

Nikdo ze znalců, prokurátorů ani soudců nebude obviněn za zatajování důkazů a nedosažení pravomocného rozsudku, píší tvnoviny.sk.


Komendův příběh byl zfilmován, film se jmenuje 25 let neviny a premiéru měl před čtyřmi lety. V Polsku se stal nejlepším filmem roku.

Domů
Sdílet
Diskuse