Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
25. února 2024 14:25
Čas čtení 1:02

V Bělorusku byly zahájeny celostátní volby. Lidé si mohou vybrat jen ze čtyř stran, zbylé mají zákaz

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Další desítce stran úřady zamítly registraci.

Poprvé od řádných prezidentských voleb v létě 2020 a následných masových protestů se v neděli v Bělorusku konají celostátní volby. Voliči volí kromě 110 poslanců parlamentu i kolem 12 tisíc poslanců místních zastupitelstev.

Kandidují pouze čtyři strany: Belaja Rus, komunistická, liberálnědemokratická a Strana práce a spravedlnosti, které podporují Lukašenkovu politiku. Asi desítce dalších stran loni úřady zamítly registraci. Volby jsou proto považovány za zmanipulované, přičemž úřady autoritářského prezidenta nepozvaly do země nezávislé pozorovatele.

Cichanouská volby kritizuje

Lídryně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská, která utekla do zahraničí, ve čtvrtek zdůraznila, že volby nemají nic společného s demokracií. „Je to nesmyslná fraška, je to show, je to cirkus, ale není to volba,“ prohlásila s tím, že mnoho politiků a politických aktivistů je ve vězení nebo museli tak jako ona utéct do ciziny. Podle lidskoprávních aktivistů je v Bělorusku více než 1400 politických vězňů.

Vládne už téměř 30 let

Lukašenko vykonává prezidentskou funkci od roku 1994 a v srpnu 2020 byl opět prohlášen vítězem voleb. Volby ani jejich výsledky však nebyly regulérní a opozice považuje za skutečného vítěze Cichanouskou. Lukašenka jako hlavu státu neuznává ani EU.

29. dubna 2024 17:30 Čas čtení 4:44 V Minecraftu najdeš knihovnu plnou článků zakázaných novinářů. Tyto texty jsou v jejich zemích tabu, hra nikoliv V Minecraftu najdeš knihovnu plnou článků zakázaných novinářů. Tyto texty jsou v jejich zemích tabu, hra nikoliv

Masové protesty proti manipulaci voleb v létě 2020 brutálně potlačil mocenský aparát, přičemž zatčeno bylo více než 35 tisíc lidí. Lukašenko se od té doby považuje za zcela závislého na Rusku a vůdci Kremlu Vladimiru Putinovi.

Alexander Lukašenko a Vladimir Putin na stretnutí v Moskve.
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse