Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Tichý
2. března 2024 14:01
Čas čtení 0:49

Česko zažilo nejteplejší únor od roku 1961. Kvůli teplému počasí začala dřív i pylová sezóna

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česko zažilo nejteplejší únor od roku 1961. Kvůli teplému počasí začala dřív i pylová sezóna
Zdroj: FOTO TASR – Milan Kapusta

Letošní únor byl nejteplejším únorem v Česku od roku 1961. Průměrná teplota dosáhla 5,7 stupně a byla o 6,1 stupně vyšší než normál let 1991 až 2020. Ve své tiskové zprávě to uvedl Český hydrometeorologický úřad (ČHMÚ).

Podle ČHMÚ byl únor v letošním roce výrazně teplejší než dosud nejteplejší únor zaznamenaný v letech 1966 a 2020. Takto vysoká kladná odchylka od normálu prý nebyla zaznamenána pro žádný měsíc v období od roku 1961.

2. března 2024 10:32 Čas čtení 0:31 Do Česka přichází jaro, teploty mohou stoupat až k 16 stupňům Do Česka přichází jaro, teploty mohou stoupat až k 16 stupňům

V deseti únorových dnech, převážně v první polovině měsíce, byla odchylka průměrné teploty od normálu dokonce vyšší o sedm stupňů. „Letošní únor tak byl dokonce teplejší než většina březnů, dle průměrné teploty by se zařadil jako pátý nejteplejší březen,“ píše dále ústav.

Únor byl bohatý i na srážky, v průměru jich na území Česka spadlo víc než 150 procent oproti normálu.

ČHMÚ uvádí, že celá zima se nesla v podobném duchu jako únor – byla tedy mimořádně teplá a bohatá na srážky. Průměrná teplota vzduchu dosáhla na 2,4 stupně a zima byla tak druhá nejteplejší od té na přelomu let 2006 a 2007.

Kvůli teplému počasí tak letos začíná dříve i pylová sezóna. Lékaři alergikům radí, aby již na začátku března během nejteplejších částí dne omezili pobyt venku.

Domů
Sdílet
Diskuse