Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Peclová
4. března 2024 7:15
Čas čtení 1:43

V Česku začal platit zákaz HHC. Jaká hrozí pokuta a za jaké množství můžeš jít do vězení?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku začal platit zákaz HHC. Jaká hrozí pokuta a za jaké množství můžeš jít do vězení?
Zdroj: Unsplash/Elsa Olofsson/volně k užití

V Česku začal platit zákaz HHC. Prodávat a přechovávat výrobky s touto látkou bude nelegální. Zákaz má být dle vlády jen dočasný, a to do té doby, než zákonodárci schválí přísná pravidla prodeje, což by mělo být do začátku příštího roku.

Co ti hrozí za držení HHC?

Lidem, kteří u sebe budou mít do 10 gramů výrobků s HHC, bude hrozit pokuta ve výši až 15 tisíc korun. Těm, kteří tuto hranici přesáhnou, má hrozit až osmiletý trest vězení. Pokud bude s látkou někdo obchodovat, může v případě přitěžujících okolností dostat až osmnáct let za mřížemi.

Radiožurnál informoval, že policie bude hranici posuzovat stejně jako u THC. „Pokud bude někdo držet pro vlastní potřebu do deseti objemových gramů látky, která bude následně obsahovat alespoň jeden gram THC, tak se dopustí přestupku. Bude se to posuzovat analogicky v různých produktech,“ řekl Českému rozhlasu ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

13. února 2024 16:00 Čas čtení 5:33 „Nejhorší trip v životě po jediném HHC bonbonu.“ Zkoumali jsme, jaký stav zažiješ po HHC a proč látka tolik škodí „Nejhorší trip v životě po jediném HHC bonbonu.“ Zkoumali jsme, jaký stav zažiješ po HHC a proč látka tolik škodí

Jak budou vypadat kontroly? 

Dodržování zákazu bude kontrolovat Státní zemědělská inspekce, která bude mít na starost hlavně kontrolu potravin. Pokud inspekce nebo hygienické stanice v obchodech nějaké výrobky s HHC najdou, oznámí to policii.

„Cílem je, aby krajské hygienické stanice prošly v rámci svého regionu provozovny, kde se očekává, že by mohly být ‚liquidy‘ a případně náplně do elektronických cigaret, které budou obsahovat látky, které budou nově od příštího týdne na seznamu,“ vysvětlil ředitel odboru ochrany veřejného zdraví na ministerstvu zdravotnictví Matyáš Fošum.

HHC
Zdroj: Unsplash/volně k užití

Bude kontrolovat i policie? 

Policie lidi kontrolovat záměrně nebude. Pokud někdo ale bude prověřován kvůli výtržnictví nebo při dopravní kontrole, bude policie prověřovat také užití HHC.

„Neplánujeme žádné zátahy nebo celorepublikové akce. Budeme k tomu přistupovat stejně jako k THC,“ sdělil redakci mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. THC je látka obsažená v konopí.

2. dubna 2024 11:00 Čas čtení 7:29 Co bude, až nebude HHC. Přichází nebezpečnější kanabinoidy, o nichž nevíme nic. Zákaz navíc jeden derivát vynechal, říká prodejce Co bude, až nebude HHC. Přichází nebezpečnější kanabinoidy, o nichž nevíme nic. Zákaz navíc jeden derivát vynechal, říká prodejce

„Ve chvíli, kdy se v rámci bezpečnostní prohlídky najdou látky, které budou typově označeny, že obsahují tyto návykové látky, tak bude policista postupovat úplně podobně, jako by z kapsy dotyčného vyndal pytlík se čtyřmi extázemi,“ uvedl pro Český rozhlas ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Jaká jsou rizika HHC? 

HHC má povzbuzující účinky, ale ve větších dávkách může vyvolat úzkosti, závratě nebo poruchu vědomí. Vláda zařadila HHC na seznam zakázaných přípravků kvůli desítkám případů předávkovaných dětí. Po oznámení zákazu prodejci zaznamenali zvýšení poptávky i o stovky procent. Zásoby prodávali ve slevách, na pultech mezitím nabízejí alternativu.

Na trhu je už podle odborníků na třicet převážně syntetických náhražek, informuje Česká televize. „HHC-P je nějak prověřené, ale objevují se tu nové deriváty, hlavně z Číny, které jsou vysoce nebezpečné, nejsou prověřené,“ řekl majitel specializované sítě obchodů Jakub Juha. Někteří lidé přitom HHC používají pro léčebné účely, třeba proti bolesti nebo na spaní.

Jak dlouho má zákaz platit? 

HHC se na pulty obchodů s většími omezeními nejspíše vrátí příští rok. Podle chystané novely nebude moci být obsaženo v potravinách a prodávat se bude jen v kamenných obchodech lidem nad 18 let.

Domů
Sdílet
Diskuse