Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
3. března 2024 17:41
Čas čtení 0:38

V Česku padaly teplotní rekordy. Podívej se, kolik stupňů stanice naměřily

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku padaly teplotní rekordy. Podívej se, kolik stupňů stanice naměřily
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Zhruba na pětině stanic, které fungují alespoň 30 let, dnes padly teplotní rekordy. Většinou šlo o stanice na Moravě a ve Slezsku.

Nejtepleji bylo v Dyjákovicích na Znojemsku, kde bylo 17,8 stupně. Tam ale rekord překonán nebyl. ČTK to řekla Blanka Gvoždíková z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

3. března 2024 10:02 Čas čtení 0:47 Předpověď počasí: V Česku se ochladí, bude zataženo a deštivo. Podívej se, co nás čeká příští týden Předpověď počasí: V Česku se ochladí, bude zataženo a deštivo. Podívej se, co nás čeká příští týden

Dosavadní teplotní rekord překonali v Lednici na Břeclavsku, kde bylo 17,3 stupně, dále v Ostravě-Porubě, kde naměřili 16,5 stupně, či v Holešově, kde zaznamenali 16,2 stupně. Nad 16 stupňů evidovala také stanice v Bohumíně-Záblatí a rovných 16 stupňů stanice v Přerově, kde byl vyrovnán rekord z roku 1918. Většina dnes překonaných rekordů podle Gvoždíkové pocházela z roku 1999.

Teplé počasí s denními teplotami mezi 12 a 16 stupni očekávají meteorologové i v pondělí. Poté by se mělo ochladit a denní teploty se budou držet spíše do deseti stupňů.

Teplotní rekordy padají letos ve větší míře především od poloviny února. Letošní únor byl podle ČHMÚ nejteplejším únorem na území ČR od roku 1961. Byl dokonce teplejší než většina březnů. Průměrná teplota dosáhla 5,7 stupně a byla o 6,1 stupně vyšší než normál let 1991 až 2020.

Domů
Sdílet
Diskuse