Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
5. března 2024 v 9:23
Čas čtení 0:57

„Jsme farmáři, ne dealeři.“ Výrobce HHC produktů z Ostravska bude chtít po státu desítky milionů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Jsme farmáři, ne dealeři.“ Výrobce HHC produktů z Ostravska bude chtít po státu desítky milionů
Zdroj: REFRESHER/Ondřej Jarůšek

Spolumajitel ostravské firmy Cannabio Antonín Šleis chce po státu vymáhat škodu, kterou mu vláda údajně způsobila zákazem prodeje produktů obsahujících látku HHC. Kvůli nařízení musel nechat zlikvidovat asi půl tuny produktů.

Jak informuje server Novinky.cz, firma původně počítala se zavedením zákazu prodeje v létě, kvůli čemuž si také uchovávala adekvátní zásoby. Kvůli rozhodnutí vlády ze 14. března, kterým byly látky HHC, HHC-O a THCP zařazeny na seznam návykových látek, musela firma své podnikání ukončit mnohem dříve. 

13. února 2024 v 16:00 Čas čtení 5:33 „Nejhorší trip v životě po jediném HHC bonbonu.“ Zkoumali jsme, jaký stav zažiješ po HHC a proč látka tolik škodí „Nejhorší trip v životě po jediném HHC bonbonu.“ Zkoumali jsme, jaký stav zažiješ po HHC a proč látka tolik škodí

„Jsme výrobci, farmáři. Nejsme kriminálníci či dealeři. Máme farmy, pěstujeme konopí, které zpracováváme do finálních produktů,“ řekl serveru Šleis s tím, že firma kvůli zákazu přijde o zisk i dobré jméno, celkovou škodu přitom odhaduje na třicet milionů. 

Útok na demokracii

Šleis také upozorňuje, že díky svému podnikání dokázala firma v ekonomicky problematickém Moravskoslezském kraji vytvořit desítky pracovních míst. „(...) Platíme čtyřicet zaměstnanců, máme dva a půl tisíce partnerů a odběrných míst po celé republice. A přijde nám smutné, že se dá během deseti dní zakázat kompletní odvětví,“ uvedl. Zákaz prodeje přitom považuje za útok na svobodu a demokracii. 

4. března 2024 v 7:15 Čas čtení 1:43 V Česku začal platit zákaz HHC. Jaká hrozí pokuta a za jaké množství můžeš jít do vězení? V Česku začal platit zákaz HHC. Jaká hrozí pokuta a za jaké množství můžeš jít do vězení?

Firma se podle Šleisových slov hodlá obrátit na soud a vzniklou škodu po státu vymáhat. Kauzy otrav dětí z poslední doby přitom spojuje s konzumací jiných látek. „Sbíráme informace, ptáme se v nemocnicích a zpětná vazba je taková, že to byly třeba děti po flašce vodky a třech extázích. A k tomu jim v krvi našli HHC,“ doplňuje s tím, že případů, kdy se děti otrávily čistě látkou HHC, je minimum. 

Zákaz prodeje produktů obsahujících látky HHC, HHC-O a THCP má platit do 1. ledna 2025. V té době by již měla platit novela zákona o návykových látkách. 

Domů
Sdílet
Diskuse