Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
11. března 2024 10:10
Čas čtení 1:13

Neshody mezi Ukrajinou a papežem. Naše vlajka je žlutá a modrá, ne bílá, vzkazují Ukrajinci Vatikánu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Neshody mezi Ukrajinou a papežem. Naše vlajka je žlutá a modrá, ne bílá, vzkazují Ukrajinci Vatikánu
Zdroj: TASR/AP

Papež František nedávno promluvil o konfliktu na Ukrajině. Během rozhovoru pro švýcarskou stanici RSI prý zdůraznil potřebu „vyvěšení bílé vlajky“. Papežovo vyjádření poté ve svém videoposelství napadl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ve svém proslovu Zelenskyj ocenil všechny Ukrajince, kteří bojují proti ruské agresi a postavili se Moskvě. Přímo se vyjádřil ohledně církevních představitelů. „Jsou v první linii, chrání životy a lidskost, podporují vojáky modlitbou, rozhovory a činy. Ne jako ti, kteří jsou 2500 kilometrů daleko a zapojují se do virtuálního zprostředkování mezi těmi, kdo chtějí žít, a těmi, kdo chtějí zabíjet,“ uvedl.

Nepřímo tak napadl papeže Františka, který údajně v zatím neodvysílaném rozhovoru nabádal k tomu, aby se Ukrajina vzdala. Proti tomu se však Vatikán brání.

Mluvčí Vatikánu Matteo Bruni uvedl, že papež si přeje jen „zastavení nepřátelství a příměří dosažené s odvahou jednat“. Problematické je především to, že papež ve své výpovědi použil termín bílá vlajka, což se stalo historicky poprvé.

Podle agentury Reuters tuto formulaci však poprvé použil redaktor, v rozhovoru se papeže přímo zeptal, zda by se Ukrajina měla vzdát. František odpověděl, že „nejsilnější je ten, kdo zhodnotí situaci, pomyslí na lidi, má odvahu k bílé vlajce a jedná“.

K situaci se vyjádřili i další ukrajinští představitelé. „Naše vlajka je žlutá a modrá. To je vlajka, pod níž žijeme, umíráme a vítězíme. Žádné jiné vlajky bychom vyvěšovat neměli,“ uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba na síti X (dříve Twitter).

15. února 2024 10:00 Čas čtení 7:56 AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko

Ukrajina tak návrhy na vyjednávání odmítá a chce proti Rusku dále bojovat, zdůrazňuje především, že je nejprve nutné vypracovat mírový plán. Papežovy výroky rovněž odmítl Sviatoslav Shevchuk, hlava pětimilionové ukrajinské východní katolické církve. „Ukrajina je zraněná, ale ne poražená! Ukrajina je vyčerpaná, ale stojí a bude stát!“ uvedl Shevchuk.

Domů
Sdílet
Diskuse