Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
12. března 2024 8:13
Čas čtení 0:33

Trump: Když se stanu prezidentem, zavřu hranice s Mexikem. A propustím útočníky na Kapitol

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Trump: Když se stanu prezidentem, zavřu hranice s Mexikem. A propustím útočníky na Kapitol
Zdroj: TASR/AP/John Raoux

Americký exprezident Donald Trump prohlásil, že v případě jeho znovuzvolení bude jedním z jeho prvních kroků propuštění osob vězněných za účast na útoku na washingtonský Kapitol z ledna 2021. Slíbil také uzavření hranic USA s Mexikem.

„Mými prvními kroky jako vašeho nového prezidenta bude uzavření hranice... a propuštění nespravedlivě vězněných rukojmích ze 6. ledna (2021),“ napsal Trump v pondělí na své sociální síti Truth.

Není to poprvé, co exprezident označil své vězněné stoupence za „rukojmí“ a hovořil o jejich propuštění. Během lednového předvolebního shromáždění v Iowě se s výzvou k jejich propuštění obrátil přímo na amerického prezidenta Joea Bidena.

V souvislosti s útokem na Kapitol bylo obviněno asi 1358 osob a asi 500 z nich bylo odsouzeno k trestům odnětí svobody, uvedla agentura AFP s odvoláním na americké ministerstvo spravedlnosti.

Trump, který byl v té době prezidentem, přiměl tyto osoby ke šturmu na washingtonský Kapitol svými nepravdivými tvrzeními o podvodech na voličích. Tam právě zasedaly obě komory amerického Kongresu, aby potvrdily vítěze listopadových voleb 2020 Joea Bidena ve funkci prezidenta. Trump se tomu snažil zabránit.

Domů
Sdílet
Diskuse