Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Tichý
13. března 2024 11:21
Čas čtení 0:42

Známý výrobce telefonů představil svůj první elektromobil. Na trh ho uvede na konci března

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Známý výrobce telefonů představil svůj první elektromobil. Na trh ho uvede na konci března
Zdroj: Xiaomi / propagační materiál

Na konci března bude uveden na trh první elektromobil od čínské značky Xiaomi. Značka, která je ve světě známá především výrobou telefonů a jiné elektroniky, přišla s plánem expandovat na trh s elektromobily již v roce 2021.

Uvedení automobilu na trh by mělo přijít 28. března, kdy společnost oznámí i cenu vozu. Při prezentaci elektromobilu v prosinci řekl spoluzakladatel Xiaomi Lej Ťün, že se firma plánuje stát jedním z pěti největších výrobců automobilů na světě. Vůz má podle něj lepší akceleraci než automobily výrobců Tesla či Porsche.

Model ponese název SU7 a podle firmy by měl mít dojezd až 800 kilometrů, což je například o 250 kilometrů víc, než má elektromobil Škoda Enyaq. Nutno říct, že reálné dojezdy elektroaut se často liší od čísel, která předkládají výrobci. Vůz dále nabídne maximální výkon 299 koní a zrychlení z 0 na 100 km/h by měl zvládnout za 5,28 sekundy.

13. března 2024 10:08 Čas čtení 0:43 Zaměstnanci velké německé aerolinky stávkují. Dotkne se to i spojů s ČR Zaměstnanci velké německé aerolinky stávkují. Dotkne se to i spojů s ČR

Prodej elektromobilů v Číně za leden až únor meziročně vzrostl o 18 procent, za celý loňský rok se zvýšil o 21 procent. Kvůli poklesu poptávky čínští výrobci letos výrazně snižovali ceny na domácím trhu, což vyústilo v prudký růst akcií čínských společností vyrábějících elektroauta. Lídrovi trhu – automobilce BYD – vzrostly akcie za poslední měsíc o 12,5 procenta.

Domů
Sdílet
Diskuse