Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
19. března 2024 8:15
Čas čtení 0:43

V Evropě vznikla tanková koalice. Jejím cílem je pomoci Ukrajině

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V Evropě vznikla tanková koalice. Jejím cílem je pomoci Ukrajině
Zdroj: Refresher/Ivan Koribanič

Tanková koalice vznikla ve spolupráci Německa a Polska. Podporu jí vyjádřily také Velká Británie, Švédsko a Itálie.

Polsko a Německo v rámci podpory Ukrajiny aktivují 26. března koalici zaměřenou na posílení obrněných sil.


Podle agentury PAP to oznámil polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, který se v pondělí nedaleko Varšavy setkal se svým německým protějškem Borisem Pistoriem.

18. března 2024 15:30 Čas čtení 1:30 V Česku letos zemřel první člověk nakažený černým kašlem V Česku letos zemřel první člověk nakažený černým kašlem

Podle Kosiniaka-Kamysze je tato tzv. tanková koalice jednou z nejdůležitějších, které kdy byly vytvořeny na podporu Ukrajiny, přičemž Polsko a Německo se podílejí na jejím vedení a zaměřují se především na hlavní bojové tanky. Jako partneři se přihlásily také Velká Británie, Švédsko a Itálie.


Kosiniak-Kamysz poděkoval německému ministrovi obrany za jeho osobní angažovanost ve spolupráci s Polskem a při zvažování možností pomoci Ukrajině.

Základ evropské bezpečnosti

Polský ministr označil spolupráci v rámci NATO a EU za základ evropské bezpečnosti a prohlásil, že bude posílena a rozvíjena.


Jako příklad posílení bezpečnosti východního křídla NATO – a také Polska – polský ministr připomněl pět tisíc příslušníků německé armády, kteří jsou v současné době rozmístěni v Litvě.


Oznámil, že Polsko a Německo přebírají odpovědnost za síly rychlé reakce v Evropě. Dodal, že „do července bude naše bojová skupina – 2 500 polských a 2 500 německých vojáků – připravena k rychlé reakci“.

Domů
Sdílet
Diskuse