Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
22. března 2024 11:30
Čas čtení 1:17

Koho chrání rouška? Primátor Svoboda pobouřil i pobavil výrokem ohledně infekcí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Koho chrání rouška? Primátor Svoboda pobouřil i pobavil výrokem ohledně infekcí
Zdroj: Hlavní město Praha / Propagační materiál

Ačkoliv prodělal černý kašel, účastnil se pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) jednání výboru ve Sněmovně, aniž by měl nasazenou roušku či respirátor. To, proč tak učinil, později vysvětlil, jeho vyjádření však spoustu lidí zaskočilo.

„Nasazení roušky je čistě na mém rozhodnutí, zda si přeji chránit se proti nějaké jiné infekci, vůbec se to netýká ostatních lidí,“ uvedl primátor v rozhovoru pro Českou televizi. Respirátor tak podle svých slov neměl, protože chrání jen člověka, který ho má nasazen, a ne lidi okolo. S tím však většina epidemiologů nesouhlasí. Roušky a respirátory sice mohou částečné chránit uživatele, ale zároveň zamezují šíření vydechovaných kapének do okolí.

21. března 2024 9:41 Čas čtení 0:34 Chceš kostel za hubičku? Církev se zbavuje majetku Chceš kostel za hubičku? Církev se zbavuje majetku

Jeho výrok tak pobouřil spoustu lidí na sociálních sítích. Především na platformě X se otevřela rozsáhlá diskuze. „Jak to bylo za covidu? Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě. Pro doktory s funkcí to evidentně neplatí,“ napsal jeden z uživatelů a poukázal mimo jiné na to, že kromě funkce pražského primátora působí Svoboda jako lékař v oboru gynekologie a porodnictví.

„Proto si ji chirurgové berou. Aby nechytili zánět slepého střeva,“ napsala ironicky jiná uživatelka.

Tříhodinového jednání se Bohuslav Svoboda účastnil poté, co údajně černý kašel léčil antibiotiky šest dní, a dle svých slov již nebyl infekční. Zároveň ale uvedl, že mu stále není dobře. Během jednání měl navíc prý ochraptělý hlas a kašlal. V rozhovoru pro Seznam Zprávy pak uvedl, že nehrozí, aby někoho během jednání nakazil.

20. března 2024 14:30 Čas čtení 0:35 FOTO: V Praze vzniká nové nádraží. Podívej se, jak bude vypadat FOTO: V Praze vzniká nové nádraží. Podívej se, jak bude vypadat

Ve zmíněném rozhovoru se také vyjádřil ohledně absence ochrany dýchacích cest. Tehdy však řekl, že si roušku ani respirátor nevzal, protože zapomněl. „Ono to v této fázi asi nutné není. Chtěl jsem si ji vzít, ale v tom spěchu, jak jsem tam dobíhal, jsem si ji nenasadil a pak už jsem na to zapomněl,“ uvedl. Zároveň dodal, že se výboru účastnil jen proto, že mu bylo řečeno, že je nezbytné, aby dorazil.

Domů
Sdílet
Diskuse