Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
27. března 2024 17:00
Čas čtení 1:30

Rezignace Etického panelu ČT po sporu s ředitelem Součkem: Shrnujeme vše podstatné

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Rezignace Etického panelu ČT po sporu s ředitelem Součkem: Shrnujeme vše podstatné
Zdroj: Česká televize

Kvůli rozporům s ředitelem České televize ve středu rezignoval celý Etický panel veřejnoprávní instituce. Důvodem mohla být mimo jiné stížnost na moderátora Václava Moravce i kauza reportéra Jiřího Hynka.

Informaci ve středu potvrdil serveru Novinky.cz jeden z členů panelu Nikolaj Savický a následně i mluvčí ČT Vendula Krejčová. „Všech pět členů Etického panelu ČT se rozhodlo rezignovat. Jde o poradní orgán generálního ředitele, který považuje generální ředitel za klíčový. Zároveň respektuje rozhodnutí stávajících členů rezignovat. Všichni byli navrženi bývalým generálním ředitelem Petrem Dvořákem,“ uvedla a dodala, že současný ředitel Jan Souček v nejbližší době hodlá návrh se jmény nových členů předložit Radě ČT, která je dle Kodexu ČT projednává.

27. března 2024 10:30 Čas čtení 0:37 Do Česka vtrhne silný vítr. Výstraha platí v těchto regionech Do Česka vtrhne silný vítr. Výstraha platí v těchto regionech

Savický serveru řekl, že představy členů o tom, co má dělat Etický panel, se diametrálně odlišují od představ, které má generální ředitel. „Nejsme schopni dostát jeho požadavkům,“ uvedl.

Stížnost Václava Klause

Důvodem rezignace měly být spory mezi panelem a Součkem kvůli kauze dlouholetého moderátora ČT Václava Moravce, na kterého koncem loňského roku přišla stížnost od Institutu Václava Klause. Bývalého prezidenta v médiích totiž označil za „Putinova gubernátora“. Etický panel se moderátora tehdy zastal, Souček chtěl jeho rozhodnutí více odůvodnit.

„Váš nález ve věci stížnosti Institutu Václava Klause, který mi byl doručen, nebyl podložen žádnými odkazy na vámi posuzovaná ustavení kodexu ani nebyl podpořen adekvátní kazuistikou, což považuji u obdobných posouzení za nezbytný předpoklad,“ píše Souček v dopise, který Etickému panelu adresoval 14. března letošního roku. Panelu v něm také vyčetl, že obsah komunikace mezi ním a členy panelu se obratem dostával do mediálního prostoru dříve, než mu byl doručen přímou cestou.

Problémem měl být také reportér domácí redakce Jiří Hynek. „V dokumentech, o nichž informovaly Seznam Zprávy (SZ), je popsána jeho komunikace s někdejším náměstkem nemocnice Jiřím Malým, který je společně s exředitelem Michalem Stiborkem obviněn z vydírání lékařů. Hynek měl s Malým řešit podle SZ okolnosti konkurzu na ředitele nemocnice, mediální pokrytí Stiborkovy kauzy či s ním domlouvat zdravotní péči,“ píší Novinky. 

26. března 2024 16:29 Čas čtení 1:23 Hrozivé podmínky kuřat chovaných pro Albert. Ochránci zvířat odstartovali kampaň, supermarket se vyjádřil (Aktualizováno) Hrozivé podmínky kuřat chovaných pro Albert. Ochránci zvířat odstartovali kampaň, supermarket se vyjádřil (Aktualizováno)

Etický panel je poradní orgán generálního ředitele ČT, jehož posláním je posílit důvěru veřejnosti v odpovědný přístup České televize k otázkám profesní etiky a jejího dodržování. Jeho členy do středy byli kromě zmíněného Savického ještě statistik Richard Hindls, biochemik Václav Pačes, bývalý šéfredaktor ČTK Petr Holubec a novinář Petr Brod.

Domů
Sdílet
Diskuse