Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
29. března 2024 13:27
Čas čtení 0:41

Požádal studentky, aby si sundaly hidžáb. Ředitel pařížského lycea musel kvůli následným výhrůžkám smrtí odstoupit

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Požádal studentky, aby si sundaly hidžáb. Ředitel pařížského lycea musel kvůli následným výhrůžkám smrtí odstoupit
Zdroj: Unsplash/IsaaK Alexandre KaRslian/volně k užití (lustrační foto)

Maurice Ravel, ředitel školy ve Francii, byl nucen rezignovat. V prostorách školy požádal tři studentky, aby si sundaly muslimský šátek, kvůli čemuž mu poté začaly chodit výhrůžky smrtí. Znepokojení již vyjádřili někteří francouzští politici.

Po ředitelově žádosti údajně došlo i k hádce s jednou ze studentek. Ta na něj posléze podala stížnost, během konfliktu ji měl silně udeřit do ruky. Prokuratura však návrh zamítla. Stát na oplátku na dotčenou chystá podat stížnost za pomluvu.

29. března 2024 10:36 Čas čtení 0:52 Jak se to mohlo stát?! Ředitel Svazu pacientů ČR popsal chyby, kterých se lékaři na Bulovce dopustili Jak se to mohlo stát?! Ředitel Svazu pacientů ČR popsal chyby, kterých se lékaři na Bulovce dopustili

Francouzský premiér se v rozhovoru ředitele zastal a uvedl, že vláda „nikdy nepřipustí, aby se pohrdalo autoritou pedagogických pracovníků a aby se útočilo na sekularismus“. K incidentu se vyjádřili i další politici.

Francouzská ministryně školství Nicole Belloubet školu sama navštívila a vyjádřila politování nad „nepřijatelnými útoky“. O „porážce státu tváří v tvář islamistické gangréně“ v rádiu mluvila i Marion Maréchal, krajně pravicová politička a bývalá poslankyně Národního shromáždění za Vaucluse.

Ředitel ze své funkce rezignoval kvůli bezpečnosti sebe i školy. Policii se již podařilo zadržet jednoho podezřelého z výhrůžek, v dubnu by měl stanout před soudem. Francie se s náboženskými konflikty potýká již delší dobu. Jednou z nejhorších eskalací je stále vražda učitele Samuela Patyho, jehož zabil teprve osmnáctiletý student za to, že při výuce svobody slova ukázal žákům karikaturu proroka Mohameda.

Domů
Sdílet
Diskuse