Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
2. dubna 2024 v 16:27
Čas čtení 0:35

Souboj ČSFD a Kinoboxu pokračuje. Ve hře jsou recenze uživatelů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Souboj ČSFD a Kinoboxu pokračuje. Ve hře jsou recenze uživatelů
Zdroj: Kinobox / propagační materiál

Web Kinobox, který přináší filmové recenze či novinky ze světa filmu, čelí žalobě Česko-Slovenské filmové databáze (ČSFD). Městský soud v Praze ji však minulý týden zamítl. Co se stalo a jak bude situace pokračovat?

Hlavním bodem sporu jsou uživatelské recenze, kterých za 23 let své existence dokázala ČSFD nasbírat nespočet. Z těch pak vychází žebříčky nejlepších a nejhorších filmů podle česko-slovenského obyvatelstva.

To se Kinoboxu zalíbilo, a tak nabídl svým uživatelům a uživatelkám, kteří používají i ČSFD, aby své recenze přetáhli na jeho web. Ti tedy na popud Kinoboxu mohli ČSFD požádat o převod dat na konkurenční webovou stránku.

1. dubna 2024 v 15:30 Čas čtení 0:51 Google usnadní nakupování oblečení, do testu zapojí umělou inteligenci Google usnadní nakupování oblečení, do testu zapojí umělou inteligenci

O nekalé praktiky se nejedná

ČSFD se tenhle postup nelíbí, podle ní jde o nekalou praktiku, a tak podala žalobu. Dle GDPR ale mají uživatelé a uživatelky právo na přemístění svých dat, jelikož se jedná o jejich vlastní dílo. Senát tedy rozhodl ve prospěch Kinoboxu a žalobu zamítl s tím, že jde o přípustnou formu konkurenčního boje.

Rozhodnutí soudu je zatím nepravomocné. Do té doby, než se celá situace oficiálně vyřeší, musí Kinobox respektovat jednu podmínku a odstranit nabídku importu dat na svých stránkách.

Domů
Sdílet
Diskuse