Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák TASR
3. dubna 2024 8:40
Čas čtení 0:42

Tchaj-wan zasáhlo nejsilnější zemětřesení za čtvrt století. Úřady vydaly varování před tsunami (Aktualizováno)

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Tchaj-wan zasáhlo nejsilnější zemětřesení za čtvrt století. Úřady vydaly varování před tsunami (Aktualizováno)
Zdroj: TASR/AP

Nejméně čtyři mrtvé a 60 zraněných si vyžádalo středeční zemětřesení na ostrově Tchaj-wan. Poškozeny byly desítky budov, úřady také vydaly varování před tsunami.

Aktualizováno 9:50 – Zemětřesení dosáhlo síly 7,2 stupně, jeho epicentrum se nacházelo ve vzdálenosti asi 18 kilometrů od pobřeží ostrova v hloubce 35 kilometrů. Otřesy, které byly podle místních úřadů nejsilnější za posledních 25 let, si podle místních médií vyžádaly sedm obětí. Tři z nich jsou turisté, kteří zemřeli při sesuvu skal v národním parku Taroko.

Podle nejnovějších informací je také více než 700 zraněných. Podrobnosti o závažnosti zranění ale úřady neposkytly.

7. března 2024 13:33 Čas čtení 0:42 Jih Čech zasáhlo zemětřesení. Lidé cítili i otřesy Jih Čech zasáhlo zemětřesení. Lidé cítili i otřesy

Úřady na Tchaj-wanu, v Japonsku a na Filipínách vydaly varování před vlnou tsunami, které bylo později odvoláno. Prezidentka ostrovního státu Cchaj Jing-wen uvedla, že podporu při odstraňování následků katastrofy poskytne i armáda.

Tchai-wan, zemětřeseníTchai-wan, zemětřeseníTchai-wan, zemětřeseníTchai-wan, zemětřesení
Zobrazit galerii
(5)

Kvůli otřesům došlo ke zřícení desítek budov, a to především na jihu ostrova. Celý ostrov postihl výpadek elektřiny, přerušena je také vlaková doprava. Na sociálních sítích se šíří záběry poškozených budov, podle místních médií se pod troskami mohou nacházet přeživší. V hlavním městě Tchaj-pej se však situace poměrně rychle vrátila do normálu. 

Domů
Sdílet
Diskuse