Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Karolína Fejtová
4. dubna 2024 8:35
Čas čtení 1:20

Jak vyjít s měsíčním rozpočtem? Přinášíme ti pět tipů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Jak vyjít s měsíčním rozpočtem? Přinášíme ti pět tipů
Zdroj: Pxfuel/DMCA/volně k užití

Začínáš se osamostatňovat, a nevíš, kde a jak ušetřit? Připravili jsme pro tebe pět tipů, díky kterým ulevíš své peněžence!

Rozhodl*a ses bydlet sám*sama, začínáš chodit do práce nebo na brigádu a přichází ti první výplaty. Přesně tohle je období, kdy by ses měl*a naučit hospodařit se svými penězi. I proto ti přinášíme pár tipů, které ti mohou pomoci.

1. Neplať za kamarády

Všichni to známe. Jdeš ven s kamarádem nebo kamarádkou, jednou mu*jí něco koupíš ty a podruhé on*a tobě. Pokud ti to takhle vyhovuje, tak u toho klidně zůstaň, každopádně existuje spousta chytrých aplikací, které ti s dělením útrat pomohou. Patří mezi ně například Splitwise, Tab, TriCount nebo Settle Up. Jakmile někomu něco koupíš, tak zadáš výdaj do aplikace a uvidíš, kdo by měl platit příště.

drinky, přátelé
Zdroj: Unsplash/Elevate/volně k užití

2. Nepůjčuj si na auto

Pokud přemýšlíš o koupi auta, tak vezmi v potaz všechny faktory. Jestli nejezdíš úplně často, tak se ti auto nevyplatí. A pokud bys ho opravdu potřeboval*a, můžeš využít služeb carsharingu. „Platí se pouze za používání automobilu, všechny ostatní náklady jsou na provozovateli,“ říká Milan Beutl, ředitel společnosti Anytime, která carsharing zastřešuje.

3. dubna 2024 14:00 Čas čtení 0:58 Obchodní dům Máj otevře už v červnu. Nabídne novou pobočku Popeyes, křišťálové nebe i bizarní sochy Obchodní dům Máj otevře už v červnu. Nabídne novou pobočku Popeyes, křišťálové nebe i bizarní sochy

3. Co využiješ jen občas, si půjč

Od horských kol přes skútr až po knihy. Zapůjčení věcí na den či víkend tě vyjde jen na pár stovek, a pokud bys měl*a výrobek použít jen jednou nebo dvakrát za rok, tak se ti to vyplatí.

4. Šetři na energiích

Neboj se řešit cenu energií, a to i když bydlíš v nájmu. Změna nevýhodného dodavatele ti totiž může ušetřit tisíce. „Průměrná cena elektřiny v ČR je dnes pro domácnosti okolo pěti tisíc korun za jednu megawatthodinu včetně DPH. Zajímavé nabídky mají cenu o přibližně tisíc nižší,“ vysvětluje Lukáš Kaňok z Kalkulátor.cz.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. Zdroj: Freepik / volně k použití

5. I na jídle můžeš ušetřit

Základem levného stravování je přehled o potravinách ve tvé ledničce a spíži. K tomu ti může pomoct třeba aplikace SuperCook. Stačí do ní zadat, co všechno doma máš, a ona ti doporučí recepty, které ze svých surovin můžeš uvařit či upéct. Dalším tipem je třeba aplikace Nesnězeno.cz, jež prodává levné potraviny z restaurací a bister, které zbyly. Pomáhá tedy nejen tvojí peněžence, ale i planetě, protože zamezuje plýtvání jídlem.

Domů
Sdílet
Diskuse