Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
5. dubna 2024 11:02
Čas čtení 0:45

Nová platforma chce mladou generaci nalákat k volbám. Zapojily se i známé osobnosti

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nová platforma chce mladou generaci nalákat k volbám. Zapojily se i známé osobnosti
Zdroj: Díky, že můžem volit

Pod hlavičkou spolku Díky, že můžem vznikla před volbami do Evropského parlamentu platforma Díky, že můžem volit. Sdružuje 18 organizací a institucí, ale také ambasadory, influencery a další známé osobnosti.

Jejím cílem je z věkové skupiny 18 až 29 let udělat nejaktivnější demokracii podporující voličskou generaci. Poprvé aktivní voliče osloví právě v rámci kampaně k volbám do Evropského parlamentu, které proběhnou 7. a 8. června.

5. dubna 2024 6:55 Čas čtení 1:23 V Praze se letos bude stavět. Tohle jsou ty nejdůležitější projekty V Praze se letos bude stavět. Tohle jsou ty nejdůležitější projekty

„Alarmující číslo z průzkumu Behavio z roku 2017 říká, že 46 % mladých lidí ve věku 18–26 let nevyužilo své volební právo. To představuje 700 tisíc voličů. Česká rada dětí a mládeže uvádí, že až 65 % mladých Čechů má pocit, že nedokáže ovlivnit politická rozhodnutí, nerozumí politice a jejich názory zůstávají bez povšimnutí. I z těchto důvodů vzniká těsně před volbami spousta projektů pro zaktivizování mladých voličů, ale brzy poté skončí a spolu s nimi zanikne i možnost předávat potřebné know-how. To se chystáme změnit,“ vysvětluje výkonná ředitelka spolku Díky, že můžem Barbora Stárek.

Do platformy se dosud zapojilo 18 neziskových organizací a několik ambasadorů. Patří mezi ně třeba Radio Wave, Univerzita Karlova, Volební kalkulačka a řada dalších. Ambasadory jsou youtuber Lukefry, herečka Gabriela Heclová nebo influencerka Andyindustries.

Na sociálních sítích Díky, že můžem budou publikovat zábavná a edukativní videa, ve kterých budou představitelé generace Z spolu s vybranými ambasadory diskutovat o tématech spojených s Evropskou unií.

Domů
Sdílet
Diskuse