Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
7. dubna 2024 17:30
Čas čtení 0:43

Naprostý extrém. Česko dnes zažilo první letošní tropický den, bylo přes 30 stupňů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Naprostý extrém. Česko dnes zažilo první letošní tropický den, bylo přes 30 stupňů
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Teploty v neděli přepisovaly rekordy. Více než polovina stanic zaznamenala letní den, na některých místech padly i teploty dne tropického.

Letní den je den, kdy maximální teplota dosahuje 25 stupňů a více. V neděli bylo na řadě stanic dokonce více. Na stanici v pražských Komořanech bylo naměřeno až 30,6 stupně, což už znamená den tropický. 

„O naprostém extrému svědčí i to, že nejdřívější tropický den byl až do dnešního dne 17. 4. 1934, kdy 30 °C naměřily stanice v Kutné Hoře, Vlašimi a Českém Brodě,“ napsal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na platformu X.

ČHMÚ dává teploty do kontextu s jinými měsíci. Pokud by nedělní extrémy nastaly třeba v červnu, znamenalo by to 41 nebo 42 stupňů. „S nemalou pravděpodobností přijde na začátku příštího týdne docela razantní ochlazení, mohlo by opět docela výrazně mrznout. Pokud se tak stane, jsme z podstatné části letos bez úrody ovoce,“ upozorňuje ústav na rizika.

Domů
Sdílet
Diskuse