Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
9. dubna 2024 12:58
Čas čtení 1:05

Průzkum: Eurovolby by nyní vyhrálo ANO, jeho lídryni ale zná jen zhruba polovina dotázaných

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Průzkum: Eurovolby by nyní vyhrálo ANO, jeho lídryni ale zná jen zhruba polovina dotázaných
Zdroj: Refresher/David Marcin

Nejznámějšími lídry kandidujících stran a uskupení jsou Danuše Nerudová, která je jedničkou kandidátky STAN, a Lubomír Zaorálek z čela kandidátky SOCDEM.

Volby do Evropského parlamentu by nyní v Česku vyhrálo podle průzkumu agentury STEM/MARK hnutí ANO se 27,5 procenta hlasů před koalicí Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), kterou by volila pětina lidí.

9. dubna 2024 12:00 Čas čtení 0:23 Do Česka se vrátí zima. Podle meteorologů může i sněžit Do Česka se vrátí zima. Podle meteorologů může i sněžit

Zhruba po deseti procentech hlasů by dostala koalice Starostové a osobnosti pro Evropu, kterou tvoří hnutí STAN a SLK, a koalice SPD a Trikolory. Podobný zisk by měli i Piráti. Pětiprocentní hranici by ještě překročila koalice Stačilo! v čele s komunisty a koalice Přísahy a Motoristů sobě. S ohledem na očekávanou nízkou volební účast je ale třeba brát výsledky průzkumu s obezřetností, sdělila dnes v tiskové zprávě agentura.

Podle ní by ANO vyhrálo eurovolby, i když jeho lídryni Kláru Dostálovou zná jen zhruba polovina dotázaných. Nejznámějšími lídry kandidujících stran a uskupení jsou Danuše Nerudová, která je jedničkou kandidátky STAN, a Lubomír Zaorálek z čela kandidátky SOCDEM. Oba tyto politiky zná 82 procent dotázaných.

Danuše Nerudová
Zdroj: REFRESHER/David Marcin

Třetím nejznámějším je Alexandr Vondra (Spolu), o kterém má povědomí 65 procent občanů. Zhruba polovina zná vedle Dostálové ještě Kateřinu Konečnou z koalice Stačilo!. Ostatní jedničky z kandidátních listin lidé znají podstatně méně, uvedl STEM/MARK.

9. dubna 2024 10:30 Čas čtení 1:08 Blíží se přijímačky na střední školy. Jak se na ně připravit a jak se nestresovat? Blíží se přijímačky na střední školy. Jak se na ně připravit a jak se nestresovat?

Například SOCDEM, která kandiduje s hnutím Budoucnost a jejímž lídrem je Zaorálek, by ale ve volbách podle průzkumu získala méně než pět procent hlasů potřebných pro zisk mandátů v Evropském parlamentu. Nyní by jich mělo 3,4 procenta. Dvě a půl procenta lidí by ještě volilo Svobodné a necelé procento by dalo hlas Zeleným.

Lubomír Zaorálek
Zdroj: Twitter/Lubomír Zaorálek

Účast v eurovolbách v průzkumu avizovaly dvě pětiny dotázaných. Analytik agentury Radek Pileček ale upozornil, že skutečná volební účast bývá oproti deklarované v průměru o čtvrtinu nižší, což by v tuto chvíli odpovídalo reálné účasti kolem 30 až 35 procent.

Domů
Sdílet
Diskuse