Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
ČTK
12. dubna 2024 8:19
Čas čtení 1:12

Začínají jednotné přijímací zkoušky na střední školy

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Začínají jednotné přijímací zkoušky na střední školy
Zdroj: TASR - Ján Krošlák

Na čtyřletých maturitních oborech středních škol v pátek začínají jednotné přijímací zkoušky, druhý termín je vypsán na pondělí.

Meziročně se k jednotné přijímací zkoušce na čtyřleté obory a nástavby přihlásilo asi o čtyři tisíce uchazečů více než loni, je jich devět tisíc. Uchazeči o víceletá gymnázia budou jednotnou přijímací zkoušku skládat příští týden v úterý a ve středu. Letos bude podle organizace Cermat jednotnou přijímací zkoušku na střední školy dělat více než 121 tisíc uchazečů, zhruba o pět tisíc víc než loni.

12. dubna 2024 6:43 Čas čtení 0:30 Sbírka potravin se blíží. Darovat můžeš v kamenném obchodě i přes e-shop Sbírka potravin se blíží. Darovat můžeš v kamenném obchodě i přes e-shop

Podle posledních dat, která zveřejnilo ministerstvo školství, se na střední školy včetně těch s výučním listem i bez něj letos hlásí do všech forem studia asi 157 tisíc dětí, z toho do denní formy studia téměř 15 tisíc. Maturitní obory včetně oborů s talentovou zkouškou jsou první volbou více než 123 400 uchazečů, z toho v denní formě studia asi 119 500.

Nabídku míst na středních školách ve všech formách studia tvoří maturitní obory asi ze 67 procent, zbytek jsou obory nematuritní a konzervatoře. Maturitní obory jsou přitom první volbou téměř 80 procent všech uchazečů o střední školy.

Jednotná přijímací zkouška se skládá z testu z matematiky a češtiny. Na test z matematiky je 70 minut, na češtinu mají uchazeči 60 minut. Do celkového výsledku zkoušky se žákům započítá vždy lepší výsledek z testu z matematiky a lepší výsledek z testu z češtiny.

11. dubna 2024 16:13 Čas čtení 0:24 Ryanair nabízí bleskový výprodej letenek. Na nákup máš ale málo času Ryanair nabízí bleskový výprodej letenek. Na nákup máš ale málo času

Náhradní termíny jednotné přijímací zkoušky jsou pro všechny obory na konci dubna. Výsledky prvního kola přijímacího řízení se uchazeči dozvědí 15. května.

Uchazeči si mohli letos nově podat tři přihlášky místo dvou. I proto je podle mluvčí Cermatu Jany Patákové vyšší počet přihlášek na jednotlivé obory. Státní organizace Cermat je za přijímací řízení zodpovědná. Žáci nově na přihláškách určovali, na kterou školu chtějí nejvíce. Nový elektronický systém připravený Cermatem vznikl s cílem zjednodušit proces přijímání na střední školy a omezit chaos, který ho provázel v minulosti. Odpadne mimo jiné administrativa se zápisovými lístky a odvoláními.

Domů
Sdílet
Diskuse