Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
14. dubna 2024 9:24
Čas čtení 1:10

VIDEO: Takto vypadal íránský útok na Izrael. Trval přibližně pět hodin

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
VIDEO: Takto vypadal íránský útok na Izrael. Trval přibližně pět hodin
Zdroj: TASR/AP

Několik zemí útok odsoudilo, Čína vyjádřila hluboké znepokojení ve spojitosti s útoky Íránu na Izrael.

Írán v noci na neděli zaútočil na Izrael více než 300 bezpilotními letadly a raketami. Izraeli a spojencům se podařilo sestřelit až 99 procent z nich a útok lze považovat za „zmařený“.


Íránský útok trval přibližně pět hodin. Spuštěn byl v sobotu večer. Podle Teheránu šlo o odvetu za Izraeli připisovaný nálet na íránské velvyslanectví v syrském Damašku i jiné „zločiny“, včetně války proti palestinskému militantnímu hnutí Hamás v Pásmu Gazy. Na Twitteru se začaly šířit hrozivé záběry z íránského útoku.

OSN svolává bezpečnostní radu

Rada bezpečnosti OSN v neděli mimořádně zasedne v souvislosti s bezprecedentním útokem Íránu na Izrael, oznámil mluvčí Malty, která Radě tento měsíc předsedá.

Zasedání se uskuteční dnes ve 22:00 na žádost Izraele. Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan v dopise zaslaném předsednictví Rady bezpečnosti OSN označil íránský útok za „hrubé porušení suverenity Izraele“. Radu vyzval, aby tento úder odsoudila a označila íránské revoluční gardy za teroristickou organizaci.

16. listopadu 2023 6:00 Čas čtení 9:32 Kateřina Vodvářková z Novy: Během rozhovoru musela utéct do krytu. „V Izraeli jsem otupěla, na pach krve si nezvyknu,“ říká Kateřina Vodvářková z Novy: Během rozhovoru musela utéct do krytu. „V Izraeli jsem otupěla, na pach krve si nezvyknu,“ říká

Generální tajemník OSN António Guterres důrazně odsoudil íránský útok na Izrael. Podle něj jde o „závažnou eskalaci“ a vyzval k zastavení nepřátelských akcí, aby se předešlo ničivému regionálnímu konfliktu.

K situaci se vyjádřila i Čína

Představitelé Evropské unie, Kanady, Británie, Francie, Německa a dalších zemí odsoudili útok Íránu na Izrael uskutečněný v noci na neděli. Egypt a Saúdská Arábie vyjádřily znepokojení a zúčastněné strany vyzvaly k zachování zdrženlivosti.

Čína je hluboce znepokojena ve spojitosti s narůstajícím napětím na Blízkém východě po útoku Íránu. „Čína všechny strany žádá, aby zachovaly klid a uplatňovaly zdrženlivost s cílem vyhnout se další eskalaci napětí,“ uvedl mluvčí v prohlášení. Šlo o reakci na otázku nespecifikovaných médií ve spojitosti s útokem Íránu, píše agentura Reuters.

Čína rovněž vyzvala mezinárodní společenství (zejména země, které mají vliv), aby sehrály konstruktivní roli při udržování míru a stability v regionu Blízkého východu.

Domů
Sdílet
Diskuse